Кламер БГ - Новини: Защитници на Паметника на Съветската армия се втурнаха да го бранят

Защитници на Паметника на Съветската армия се втурнаха да го бранят

България

|
Четв, 10 Авг 2023г. 16:23ч.
Защитници на Паметника на Съветската армия се втурнаха да го бранят

Палатковият лагер на

Защитници на Паметника на Съветската армия от различни политически формации се втурнаха да защитават монумента в центъра на София от преместване.

Първо Мая Манолова вдигна палатков лагер на "Левицата" пред паметника в сряда сутринта.

Вечерта по команда на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов привърженици на партията организираха караул, който да следи дали и кога ще започне настъплението за премахването на монумента. Костадинов даже пусна в профила си във Фейсбук, че то е планирано за сряда вечерта. В четвъртък сутрин актуализира информацията от "фронта" със съобщението, че засега хората му са успели да спрат премахването на паметника, но все пак той трябва да се охранява.

В "опълчението" пред монумента се включиха и представители на ръководството на БСП, на младежката организация, както и симпатизанти на формацията.

След активизирането на защитата на Паметника на съветската армия до него дежури и патрулка. Сн. Medidpool

В четвъртък по обяд около защитавания от всички страни паметник се виждаха 6 – 7 души. Лагерът на Мая Манолова се беше увеличил с още няколко палатки. В Княжеската градина, в която се намира монументът, имаше и две патрулки, изпратени там явно заради интереса към обекта.

Активизирането на властта

До обсадата на Паметника на Съветската армия се стигна, след като областният управител на София-град Вяра Тодева реши да задейства процедурата по преместването му. За него настоя Столичният общински съвет, когато през март гласува решение по въпроса. След нареждане на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов ръководството на съвета скоростно придвижи и подкрепи отлежаващ вече три години доклад на "Демократична България" за демонтаж на скулптурите на паметника.

Областният управител от времето на служебния кабинет не предприемаше нищо по въпроса, който по принцип е в неговите компетенции. Раздвижване настъпи в началото на август след назначаването на Тодева.

Мисли се план Б

До момента тя не е обяснила официално как и кога ще се случи свалянето на фигурите и преместването им. Миналата седмица областната управителка изпрати писмо до Националната художествена галерия с искане институцията да приеме скулптурите от монумента в Музея на социалистическото изкуство или на друго подходящо място. По информация на Mediapool от там отговорили, че преди това е нужно да се направи геодезично изследване за това дали почвата ще издържи фигурите.

Това със сигурност ще забави процедурата, а от областната управа искали да изпълнят решението на общинския съвет преди местните избори на 29 октомври. Същото заяви и общинският съветник от ГЕРБ-СДС Антон Койчев в интервю за "Евронюз" в четвъртък. Затова се търси и по-бързо решение за премахване на скулптурите.

mediapool.bg