Кламер БГ - Новини: Спор за заплатите в Спешна помощ

Спор за заплатите в Спешна помощ

България

|
Четв, 10 Авг 2023г. 17:05ч.
Спор за заплатите в Спешна помощ

От Асоциацията на работещите в Спешна помощ възразяват срещу предложенията на синдикат

Спор относно предстоящото увеличение на заплатите в Спешна помощ възникна между различни организации, представляващи работещите в системата. С бюджета за тази година бяха гласувани допълнително 30 млн. лв. за Спешна помощ и Регионалните здравни инспекции.

На среща със здравния министър Христо Хинков в началото на седмицата от синдикат "Защита" поискаха шофьорите в Спешна помощ да получат най-голямо увеличение на заплатите, тъй като досега са били най-ощетени при предходни увеличения на възнагражденията в системата. Предложението на "Защита" е шофьорите в Спешната помощ да получат 600 лева повишение, фелдшерите - 500 лв. , лекарите – 400 лева, медицинските сестри – 330 лв., парамедиците – 350 лв., а санитарите – 160 лв . От синдиката уточниха, че с така предложените суми пропорциите в системата ще се запазят, тъй като с 400 лева отгоре лекарската заплата ще достигне 3000 лв., а с допълнителните 600 лева шофьорите на линейки ще получават по 1600 лв.

Срещу предложението на "Защита" обаче в четвъртък възрази д-р Десислава Кателиева от Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ (НАРСМП). По думите й така заплатата на шофьора се приравнява и дори надвишава заплатата на парамедика.

"Съществува сериозна разлика в квалификацията, компетентностите и отговорностите на двете категории работещи и те по никакъв начин не са взаимно заменяеми за да получават еднакви заплати", се казва в позиция на асоциацията. По наредба парамедикът осъществява дейности по оказване на първа помощ, свързани с първоначална оценка и поддържане на основните жизнени функции и с осигуряване на специализиран транспорт до лечебно заведение. Парамедикът с четвърта степен на професионална квалификация може да работи самостоятелно или съвместно с лекари и медицински сестри или с други парамедици в зависимост от характера на поставената задача и вида на екипа.

В медицинския стандарт по спешна медицина основните компетентности на домедицинския екип също по никакъв начин не се припокриват с квалификационните компетентности и отговорности на шофьора на линейка. Според Кателиева по-ниската или идентичната с шофьора заплата ще демотивира и малкото парамедици, престрашили се да работят в центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП) като домедицински екипи.

Тя вижда проблем и с това, че заплатата на фелдшерите (лекарските асистенти) се диференцира от заплатата на медицинските сестри. Съгласно стандарта по спешна медицина в условия на спешност фелдшерът и медицинската сестра, включени в долекарския екип, са с еднакви квалификационни компетентности и отговорности. "При положение, че медицинската сестра ще взима между 300 и 400 лв. по-ниска заплата, няма как да бъде мотивирана да работи самостоятелно в долекарски екип, независимо от действащата нормативна уредба", посочва Кателиева.

Тя допълва, че от друга страна заплатата на фелдшера и лекаря стават близки, което не корелира с компетентностите и отговорностите им. Причината е, че съгласно стнадрата лекарят освен по-висока компетентност има и по-големи отговорности от всички други в екипа. Лекарят освен за пациентите, при които е повикан, трябва да осъществява медицински контрол на дейността на всички останали екипи. "Напомняме, че долекарските екипи работят под медицински контрол от лекар когато трябва да медикират пациента, както и когато се налага трахеална интубация, асистиране при усложнено раждане, аспирация на долни дихателни пътища, хирургични техники за осигуряване на дихателни пътища, интраосален достъп", се казва в позицията на асоциацията.

"Предложението на синдикат "Защита", който не е национално представен синдикат, демонстрира непознаване на действащата нормативната уредба, длъжностните характеристики и квалификационни умения на работещите в ЦСМП. Синдикат "Защита“ нарушава основния принцип за образуване на работна заплата – според квалификация, компетентности и отговорности на работещия", се допълва в позицията.

В нея се казва също, че системата за спешна медицинска помощ е базирана на екипната работа, а синдикат "Защита“ едностранчиво защитава само интересите на шофьорите и фелдшерите.

"Популистките предложения на синдикат "Защита" създават опасни предпоставки за разделение, противопоставяне между спешните медици, демотивират ощетените спешни медици и ще доведат до нарастване на кадровия дефицит от спешни медици", казват от НАРСМП.

От асоциацията посочват, че актуализацията на заплатите в Спешна помощ е наложителна, но трябва да е съобразена с Кодекса на труда, действащата нормативна база и основните квалификационни умения и отговорности на всеки един член от екипа. "Повишението на заплатите в ЦСМП трябва да мотивира всеки един член на екипа, без да създава противопоставяне или оспорване на задълженията", допълват от асоциацията.

Очаква се през следващата седмица в Министерството на здравеопазването да има повече яснота какво ще е конкретното увеличение на заплатите, тъй като в началото на тази още не бе решено каква част от допълнителните 30 млн. лева да са за РЗИ и каква за Спешна помощ.

mediapool.bg