Кламер БГ - Новини: Защитата на Иванчева ще иска отвод на прокурорите по делото

Защитата на Иванчева ще иска отвод на прокурорите по делото

България

|
Пет, 30 Ноем 2018г. 14:17ч.
Защитата на Иванчева ще иска отвод на прокурорите по делото

Отвод на прокурорите по делото ще поиска защитата на бившата кметица на софийския район "Младост" Десислава Иванчева. Повод за това е опитът им да блокират проверката на работата на апелативния спец съд, разпоредена от председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов в четвъртък. Прокуратурата призова ръководителя на проверявания съд - Георги Ушев, да не дава достъп до делото на проверяващите, но той не се съобрази с това.

Писмото до Ушев беше подписано от административния ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Петров, административния ръководител на Апелативна специализирана прокуратура Николай Найденов, наблюдаващия делото прокурор в първоинстанционната прокуратура Илиян Рангелов и въззивния прокурор Тихомир Стоев.

"Прокуратурата няма правомощия да посяга на съдилищата по никакъв повод. Тя има само процесуални права да пуска протести. Съдът е независим. Прокуратурата с тези изявления показва, че е силно пристрастна", коментира адвокатът на Иванчева Марин Марковски пред бТВ. Той добави, че заради това ще поиска отвод на прокурорите.

"На границата на психологическата смърт"

Марковски коментира и битовите условия, при които Иванчева и бившата ѝ заместничка Биляна Петрова живеят в следствения арест. В четвъртък омбудсманът Мая Манолова разпространи снимки от килията. Марковски нарече помещението "килия на страданията". Той добави, че Иванчева е рухнала и физически, и психически, а в експертизите за състоянието ѝ се казвало, че е "на границата на психологическата смърт". За това адвокатът определи като незаконно решението тя и Петрова да останат в ареста, въпреки че на два пъти първоинстанционният съд решаваше те да бъдат пуснати под домашен арест поради влошено здравословно състояние. Апелативните спецсъдии отменяха това решение и ги връщаха в килиите.

Знаково беше решението на съда от 16 ноември. Съдия Иво Хинов от първоинстанционния спецсъд нареди Иванчева и Петрова да бъдат пуснати незабавно от ареста. Той се мотивира с медицинската експертиза, показваща, че двете са в лошо състояние, което се отразява на възможностите им да организират защитата си.

Няколко часа по-късно прокуратурата обжалва, а Апелативният спецсъд се произнесе светкавично и спря изпълнението на съдебното определение. Аргументът на втората инстанция бе, че не са изпратени всички документи от първата инстанция. Двете съдилища са в една сграда.

Двете обвиняеми бяха върнати в килиите същата вечер. Те са в ареста вече седми месец.

Марковски обяви, че ще посъветва Иванчева да съди България в съда по правата на човека в Страсбург заради обстоятелствата около показния ѝ арест и задържането ѝ под стража.

Цачева: "Няма ВИП арестанти"

"Всички задържани лица се третират еднакво. Няма ВИП арестанти". Така министърът на правосъдието Цецка Цачева коментира условията в килията на Иванчева и Петрова в петък.

"Дори се шегувахме, че следващата седмица очакваме от Франция още такива лица (вероятно става въпрос за Николай и Евгения Баневи, задържани във Франция - б.а.). Те са поставени при едни и същи условия, така че по линия задържането на Десислава Иванчева и Биляна Петрова не мисля, че има неравнопоставеност спрямо останалите лица, които са там", коментира Цачева.

Правосъдният министър заяви, че всички условия за помещенията, в които са настанени арестантите са спазени – 4 кв. метра пространство на човек, пряка слънчева светлина, санитарен възел, течаща вода и отопление.

"Има вътрешен санитарен възел. Действително, във вид, който като се види е стряскащ, но нека да държим сметка в колко български домове тези помещения са извън сградата и в двора. В колко български домове все още, за съжаление, няма течаща вода? Което не означава, че не полагаме максимални усилия за подобряване на условията. Това се прави и със средства на държавния бюджет, и със средства по линия на Норвежкия финансов механизъм", каза Цачева.

Тя обясни теча в килията на Иванчева и Петрова, който се вижда на снимките, разпространени от омбудсмана, с проблем от помещение на горния етаж. То обаче било част от Софийския затвор и за да се ремонтира, килията трябвало да е празна. "За да се извърши основен ремонт, трябва да има възможност да бъде освободена съответната килия, за да се ремонтира, но всичко е пренаселено – до това опират нещата. Средства имаме, но сградата е пренаселена", каза Цачева.

По думите ѝ усилията на министерството са насочени и към подобряване на условията в затворите. "Защото моя грижа е да се погрижа не само за физическото, но и за психическото здраве на арестантите", каза още правосъдният министър.

Ден по-рано тя обяви, че на 4 декември свиква съвещание във връзка с условията в арестите, на което са поканени ръководствата на прокуратурата, МВР, главна дирекция "Изпълнение на наказанията", областна служба "Изпълнение на наказанията" - София, както и Мая Манолова.

mediapool.bg