Кламер БГ - Новини: Застраховани в "Олимпик" излязоха на среднощен протест пред НС

Застраховани в "Олимпик" излязоха на среднощен протест пред НС

България

|
Съб, 18 Авг 2018г. 08:07ч.
Застраховани в "Олимпик" излязоха на среднощен протест пред НС

Клиенти, застраховани от фалиралата кипърска компания "Олимпик" излязоха на импровизиран среднощен протест пред Народното събрание (НС) малко след полунощ, когато полиците им официално станаха невалидни.

Първи се организираха хора от Перник, които бяха очаквани в центъра на София от засилено полицейко присъствие и жандармерия.

Основното искане на протестиращите бе да им бъде позволено да не сключват нови застраховки "Гражданска отговорност", а да продължат да карат колите си с невалидните полици, въпреки фалита на "Олимпик".

Както е известно, около 200 000 българи бяха засегнати от отнемането на лиценза на кипърската компания и ще се наложи да потърсят нов застраховател. Моментът съвпадна и с поскъпването на "Гражданска отговорност" заради тълкувателно решение на Върховния касационен съд (ВКС) от юни, разширяващо кръга на роднини, на които се дължи обезщетение при смърт на пътя.

Едва преди ден от Комисията за финансов надзор (КФН) обявиха след дълго мълчание, че засегнатите трябва да водят дела срещу кипърския застраховател, след като местният съд открие процедура по ликвидация на компанията.

"У нас действа и Обезпечителен фонд, той е към Гаранционния фонд – за да бъдат обезщетени клиенти на застрахователи, които са изпаднали в несъстоятелност. Този фонд покрива отговорността на застрахователите, които имат лиценз в България", обясни в петък зам.-шефката на КФН каза Ралица Агайн.

От Гаранционния фонд пък информираха, че над 66 000 автомобила, застраховани от "Олимпик" вече са с втора полица към друга компания. По повод случая от "Пътна полиция" увериха, че катаджиите няма да санкционират клиенти на кипърския застраховател в първите дни, а само ще ги предупреждават, че трябва да сключат нова "Гражданска отговорност". Шофьорите обаче трябва да са наясно, че при евентуална катастрофа без наличие на валидна полица, ще трябва сами да покрият щетите, предупредиха още от КАТ.

mediapool.bg