Кламер БГ - Новини: Засега в България няма засечен случай на Омикрон

Засега в България няма засечен случай на Омикрон

България

|
Съб, 04 Дек 2021г. 18:54ч.
Засега в България няма засечен случай на Омикрон

Засега в България няма засечен случай на Омикрон

Засега в България няма засечен случай на Омикрон, но очакваме да попаднем на положителна проба, каза пред БНТ директорът на Националната референтна лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести доц. Иван Иванов.

Той допълни, че наскоро щамът е открит в съседна Гърция, ето защо е въпрос на време да бъде засечен и у нас. Следващата седмица в Националната референтна лаборатория ще бъдат изследвани голям брой проби в търсене на новия щам.

Доцент Иванов посочи, че за момента няма нито един доказан смъртен случай от Омикрон по света. По думите му създалото се напрежение идва от факта, че щамът измести много бързо и рязко Делта варианта в държавите, в които беше засечен първоначално.

Според директора на Националната референтна лаборатория новият вариант няма да спомогне за създаване на групов имунитет, въпреки оптимистичните предположения, че се понася по-леко от организма.Към момента данните показват, че по-скоро Омикрон допринася за увеличаване на броя на повторно заразените с вируса.

Ето защо единственият начин да постигнем групова защита остават ваксините, изтъкна доцент Иван Иванов.

Той допълни, че част от мутациите, които съдържа новият щам, доказано намаляват ефективността на ваксините. Те обаче присъстват и при част от другите варианти на Covid-19, така че това не означава, че ваксините не работят.

И "Пфайзер", и "Модерна" вече работят по модификация на ваксините си, така че да ги направят по-ефективни срещу Омикрон, подчерта доцент Иванов и добави, че не трябва да се отказваме да си поставим имунизация в очакване на подобрените версии, защото и сегашните ваксини вършат работа.

Според него очакваните до месеци лекарства за лечение на Covid-19 също би трябвало да са ефективни срещу Омикрон.

"Големият проблем според мен е, че в Южна Африка нивото на ваксинация е почти същото като у нас, политическата обстановка е сходна, така че има голяма вероятност да се появи нещо такова и тук", предупреди доцент Иванов.

mediapool.bg