Кламер БГ - Новини: Опашките за Гърция намаляха, но се извиха пред лаборатории за PCR тест

Опашките за Гърция намаляха, но се извиха пред лаборатории за PCR тест

Коронавирус

|
Ср, 15 Юли 2020г. 12:00ч.
Опашките за Гърция намаляха, но се извиха пред лаборатории за PCR тест

Изискването за отрицателен тест при преминаването на гръцката граница намали потока на граничния пункт “Промахон“ в сряда, където преминаването ставаше бързо и спокойно.

От 6 часа тази сутрин желаещите да почиват в Гърция български граждани трябва да представят отрицателен резултат от PCR тест, направен до 72 часа преди това, на английски език. Сертификатът трябва да е издаден от лицензирана лаборатория, посочена в официалния списък на МвнР.

Оторизираните за целта лаборатории у нас са 36. Заради наплива на хора с планирарани почивки в Гърция пред някои от лабораториите в последните дни има опашки. На места е необходима предварителна резервация на час за изследването. Не навсякъде обаче е така.

Туристически агенции също започнаха да предлагат в пакетите си за Гърция безплатни тестове за клиентите си по договор с конкретна лаборатория.

Същевременно гръцки медии информират за организирана група, която предлага фалшиви тестове на желаещите да почиват в Гърция.

Преди това гръцките власти въведоха масово тестване на границата за преминаващите за тяхна сметка, но от днес пътуващите трябва сами да представят тест.

Това повиши броя на тестовете у нас, като в сряда бяха отчетени 4 885 PCR теста, от които 234 положителни проби.

Масовото тестване с цел почивка дава отражение и върху резултатите от тестовете у нас. Изследванията на здравните власти са насочени към рискови групи – хора със симптоми и контактни на вече заразените и сред тях е нормално да излизат повече положителни проби. Докато тестването на случаен принцип сред потенциално здрави хора, каквито са отиващите на почивка, дава повече отрицателни резултати.

В сряда отново най-много заразени има в София – 99 и Пловдив -24. Останалите са от Благоевград - 19; Бургас - 10; Варна - 2; Велико Търново - 4;

Враца - 1; Габрово - 1; Добрич - 9; Кърджали - 4; Кюстендил - 10; Ловеч - 1;

Пазарджик - 5; Перник - 3; Плевен - 2; Русе - 4; Сливен - 5; Смолян - 7; София област - 11; София град - 99; Стара Загора - 6; Хасково - 2; Шумен - 2; Ямбол – 3.

Настанени в болница са 551 пациенти. От тях 27 се намират в интензивни структури.

У нас към момента са доказани общо 7645 случая на коронавирус. 3699 от тях са активни. 3663 са излекуваните лица, 146 от които са регистрирани през изминалото денонощие.

Починалите са вече 283, нови 7 смъртни случая са от изминалото денонощие. Починали са жена на 56 г. със сърдечно и хронично бъбречно заболяване, жена на 81 г. със сърдечно, хронично бъбречно и невролочино заболяване, жена на 74 г. с хронично белодробно заболяване, мъж на 74 г. с пневмония, за когото няма информация за придружаващи заболявания, мъж на 51 г. с диабет и хронично белодробно заболяване, мъж на 47 г. със сърдечно заболяване, жена на 71 г., за която няма информация за придружаващи заболявания.

mediapool.bg