Кламер БГ - Новини: Ваксината на "Модерна" показва безопасност и имунен отговор на първа фаза

Ваксината на "Модерна" показва безопасност и имунен отговор на първа фаза

Коронавирус

|
Ср, 15 Юли 2020г. 13:44ч.
Ваксината на "Модерна" показва безопасност и имунен отговор на първа фаза

Експерименталната ваксина срещу коронавирус на компанията "Модерна" (Moderna) е показала обещаващи резултати при изпитването ѝ в ранен стадий върху хора, сочат данни, публикувани в "Ню Ингланд джърнъл ъф медисин" ("The New England Journal of Medicine"). В първата фаза на проучването потенциалната ваксина е показала, че е безопасна и е предизвикала имунен отговор при всички 45 доброволци в изследването.

Доброволците, които са получили две дози от ваксината, са имали високи нива на антитела, които надвишават средните нива, наблюдавани при хора, които са се възстановили от Covid-19, съобщава екипът от учени.

При нито един от доброволците ваксината не е дала сериозни странични ефект, но повече от половината съобщават за леки или умерени реакции като умора, главоболие, втрисане, мускулни болки или болка на мястото на инжектиране. По-вероятно е те да се появят след втората доза и при хора, които са получили най-високата доза. Проучването разделя участниците в групи от по 15 доброволци на възраст между 18-55 години, които са получили по две дози в разстояние на 28 дни. На трите групи са поставени съответно 25, 100 или 250 микрограма от ваксината.

Нежелани реакции след втората доза са настъпили при 7 от 13 доброволци, които са получили дозата от 25 микрограма, всички 15 участници, които са получили дозата 100 микрограма и всички 14, които са получили дозата от 250 микрограма. В групата с най-висока доза трима пациенти са имали тежки реакции като треска, втрисане, главоболие или гадене. Един от тях е имал температура от 39.6 C.

"Тези данни от Фаза 1 показват, че ваксинацията с mRNA-1273 предизвиква здрав имунен отговор при всички нива на дозата и ясно подкрепя избора на 100 микрограма в първоначален и засилващ се режим като оптималната доза за проучването във Фаза 3", заяви главният медицински представител на "Модерна" - Тал Закс. Той добави, че проучването на ваксината във Фаза 3 ще започне по-късно този месец.

След тази новина акциите на "Модерна" поскъпнаха с над 15% на американската извънборсова търговия на Уолстрийт във вторник късно вечерта.

Д-р Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергии и инфекциозни заболявания, чиито изследователи разработиха кандидата за ваксина на "Модерна", определи резултатите като "добра новина", отбелязвайки, че проучването не открива сериозни нежелани реакции и ваксината произвежда "разумно високи" нива на антитела.

"Ако ваксината ви може да предизвика отговор, съпоставим с естествената инфекция, тя е победител", каза Фаучи пред Ройтерс. "Ето защо сме много доволни от резултатите", допълни той.

Правителството на САЩ подкрепя ваксината на "Модерна" с близо половин милиард долара и я избра за една от първите, които започнаха мащабни изпитвания върху хора. Успешната ваксина може да бъде повратна точка за базираната в Кеймбридж, Масачузетс компания, която никога не е имала лицензиран продукт.

Ваксината на "Модерна" mRNA-1273 използва рибонуклеинова киселина (РНК) – стимулирайки човешките клетки да произведат протеини, които имитират външната повърхност на коронавируса, които тялото разпознава като чужд нашественик и предизвиква имунен отговор.

mediapool.bg