Кламер БГ - Новини: Заради нарушения се прекратяват концесии на популярни плажове

Заради нарушения се прекратяват концесии на популярни плажове

България

|
Вт, 11 Септ 2018г. 20:08ч.
Заради нарушения се прекратяват концесии на популярни плажове

Заради установени системни нарушения от страна на концесионерите и наемателите на популярни крайморски пясъчни ивици, от 1 октомври ще започне процедура за прекратяването на взаимоотношенията с частните стопани на плажовете "Слънчев бряг–централен“,

"Равда-НДК“, "Елените-1“, "Шкорпиловци-централен“, "Градина-централен-1“, "Обзор-юг“ и "Бяла-централен-3“. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова в Бургас, след среща с контролните органи, туристическия бранш и местната власт преди края на летния сезон.

По думите на Ангелкова има и други потенциални кандидати за прекратяване на договорите за концесии или наем, но ще се изчака краят на септември, за да се види дали нарушенията, които са установени, са отстранени. Ако това не бъде направено, и техните договори ще бъдат прекратени.

Причините за скъсването на договорите със сегашните стопани на посочените плажове са основно липса на спасители и системно надвишаване на търговската площ, одобрена от схемите за разполагане на преместваеми обекти – обща или допълнителна.

Общо наложените неустойки и глоби по договори с наематели

и концесионери на плажове за тази година възлизат на около 450 хил. лева.

Някои от договорите за прекратяване имат комбинирани нарушения. Един от плажовете е с нарушение за липса на указателни табели, но подобни случаи са доста по-малко, посочиха от министерството на туризма.

Едно от честите нарушения, които това лято експертите са откривали, е че на неохраняеми плажове се разполагат нерегламентирани търговски обекти и се правят опити да се извършва незаконна търговска дейност. Надяваме се, че с промените и чрез по-строгите санкции това ще бъде спряно, каза министър Ангелкова.

По думите й като цяло нарушенията през летния сезон намаляват. "Хубавото е, че с всяка година представителите на туристическия бранш стават по-отговорни. На срещата с контролните институции, местната власт и бранша обсъдихме и въпроси, които трябва да бъдат решени за следващото лято. Например, да бъдат уеднаквени терминологиите в Закона за туризма и Закона за устройство на територията, когато говорим за местата за настаняване“, заяви още министърът.

Според нея извършените проверки съвместно с НАП и РЗИ са дали добри резултати.

Директорът на областната дирекция на МВР-Бургас ст. комисар Калоян Калоянов изтъкна, че с около 50% са намалели грабежите по Черноморието. Само за Община Несебър, в чиято част е и Слънчев бряг, понижението на престъпленията е с над 30 на сто в сравнение с миналата година, уточни той.

Има спад на сигналите за замърсяване на Южното Черноморие, каза на свой ред Тонка Атанасова, директор на екоинспекцията в Бургас.

Кметът на Приморско Димитър Германов заяви, че нивото на работа между общински и държави служби е изключително добро. „Надявам се с промените в законодателството нещата да станат още по-добри“, посочи още той.

mediapool.bg