Кламер БГ - Новини: Заради американски санкции директорът на сръбската агенция по сигурността подаде оставка

Заради американски санкции директорът на сръбската агенция по сигурността подаде оставка

Свят

|
Пет, 03 Ноем 2023г. 16:52ч.
Заради американски санкции директорът на сръбската агенция по сигурността подаде оставка

Александър Вулин, сн. БГНЕС

Директорът на сръбската Агенция за сигурност и информация (БИА) Александър Вулин обяви днес, че подава оставка, съобщиха сръбските агенции.

Вулин коментира, че Съединените щати и ЕС "искат главата му като условие да не наложат санкции на Сърбия".

"Не съм причина за изнудване и натиск върху Сърбия и сръбския свят, но няма да позволя да стана причина за изнудване и натиск върху Сърбия и сръбския свят. Затова подавам неотменимата си оставка от поста директор на БИА", посочва Вулин в писмено изявление, цитирано от БТА.

През юли министерството на финансите на САЩ обяви, че налага санкции срещу Вулин за предполагаема корупция и участие в трафик на наркотици, както и за връзки с Русия.

Според САЩ Вулин е използвал обществените си позиции, за да подкрепя Русия.

Действията на Вулин са "улеснили злонамерените дейности на Русия, които подкопават сигурността и стабилността на Западните Балкани и по този начин са осигурили на Русия платформа за по-нататъшно влияние в региона", се посочва в съобщение на американския заместник-министър на финансите Брайън Нелсън през юли.

Вулин, който е открито проруски настроен, беше назначен за директор на разузнавателната служба БИА миналата година.

Сега Вулин твърди, че “президентът Александър Вучич и Сърбия са изправени пред заплахи и изнудване, които могат да се сравняват само с ултиматума на Австро-Унгария от 1914 г“.

“От нас се иска да признаем Косово, да изоставим (босненската) Република Сръбска и да не бъдем суверенна държава и нация, като наложим санкции на Руската федерация. Дори да се съгласим да го сторим, следващото искане ще бъде изгонване на китайските инвестиции, безусловна технологична и икономическа зависимост от Запада, както и продължаване на политическото и териториалното разпадане на Сърбия и приемането на западните ценности, в които няма място за традиционното семейство и нация, а в крайна сметка и за социалната справедливост“, посочва Вулин.

По думите му САЩ и ЕС “искат главата му като условие да не наложат санкции на Сърбия“.

“Аз не съм причината за изнудване и натиск върху Сърбия и сръбския свят, но няма да позволя да стана причина за изнудване и натиск върху Сърбия и сръбския свят. Ето защо подавам неотменимата си оставка от поста директор на БИА", пише Вулин.

mediapool.bg