Кламер БГ - Новини: Премиерът Сунак призова за разследване на парламентарист консерватор, заподозрян в изнасилвания

Премиерът Сунак призова за разследване на парламентарист консерватор, заподозрян в изнасилвания

Свят

|
Пон, 06 Ноем 2023г. 12:57ч.
Премиерът Сунак призова за разследване на парламентарист консерватор, заподозрян в изнасилвания

Премиерът консерватор Риши Сунак

Премиерът на Великобритания Риши Сунак беше призован да възложи разследване на твърденията, че Консервативната партия не се е справила както трябва с обвиненията в изнасилване срещу неин член парламентарист, предадоха ПА/ДПА.

Настоятелното искане бе отправено след съобщение, че сър Джейк Бери, бивш председател на Консервативната партия, е уведомил полицията, че вътрешно „бездействие“ по обвинения в изнасилване е позволило на неназован член на парламента „да продължи да извършва престъпления“.

Копие от писмо, получено от в. „Мейл он съндей“, гласи, че сър Джейк е казал на полицията, че е разбрал за предполагаемите нападения, когато е открил, че торите са покрили разходите за лечение на една от предполагаемите жертви в частна болница.

Либералдемократката Уенди Чембърлейн каза пред „Дейли мейл“, че „четенето на тези доклади е предизвиква дълбоко безпокойство“. Тя добави, че „никой не е над закона или над порицанието за тежки престъпления като докладваните.“

„По тази причина министър-председателят и председателят на Консервативната партия трябва да започнат разследване.

Анелиз Додс, председателка на Лейбъристката партия, каза пред изданието: „Тези обвинения са дълбоко обезпокоителни и изключително сериозни“. Додс допълни, че е „от изключителна важност това да бъде щателно разследвано от Консервативната партия.“

Вицепремиерът Оливър Даудън, също бивш председател на торите, каза пред медиите, че не е запознат с обвиненията и не знае кой е предполагаемият виновник.

Той заяви вчера пред британската радиотелевизионна корпорация Би Би Си: „Не признавам под никаква форма хрумването, че сме прикрили нещата“.

Но по-късно заместникът на Сунак каза, че не може да изключи възможността партията да е платила за лечение на предполагаема жертва.

Даудън каза пред Радио „Таймс“: „Не отричам, че е възможно тези плащания да са били извършени, но това не е нещо, което съм разрешил или от което съм бил част като председател на Консервативната партия.“

В писмото на сър Джейк, видяно от „Мейл он съндей“, се посочва, че неназован член на парламента е нападнал петима души без почти никакви последствия, като някои твърдения включват няколко обвинения в изнасилване.

Депутатът не е назован, но според писмото той е успял да продължи да изпълнява функциите си в парламента след изнасилванията и нападенията.

Сър Джейк беше председател на партията по време на краткия мандат на Лиз Тръс като лидер на торите и министър-председател миналата година.

Съобщава се, че сър Джейк, с чийто офис се е свързала за коментар новинарската агенция ПA, е написал писмото малко след като е напуснал поста на председател през октомври 2022 г.

„Мейл он съндей“ публикува откъси от писмото, подписано от сър Джейк и Уенди Мортън и изпратено до полицията. В него се посочва, че двамата са научили за поредица от обвинения срещу депутат, наричан „X“, когато са поели новите си роли в партията.

Откъс от писмото гласи: „Възможно е да е имало пет жертви на X – които са били обект на редица престъпления, включително множество изнасилвания“.

В писмото се добавя, че „бездействието на другите е позволило на X да продължи с престъпленията си“, а твърденията за изнасилване и нападение продължават повече от две години.

Ветеранът от Консервативната партия и бивш министър за Брекзит Дейвид Дейвис каза пред телевизионната медия „Джи Би нюз“ (GB News), че всяко прикриване на твърдения за изнасилване би било „само по себе си криминално престъпление“ и би трябвало „с него да се занимае полицията“.

Консервативната партия заяви, че няма да коментира.

Даудън каза пред медиите, че обвиненията са „много сериозни“ и че партията „ги приема изключително сериозно“.

mediapool.bg