Кламер БГ - Новини: МВР събра недоволните полицаи, за да им предложи нищо

МВР събра недоволните полицаи, за да им предложи нищо

България

|
Пон, 02 Ноем 2020г. 18:05ч.
МВР събра недоволните полицаи, за да им предложи нищо

Първият опит за преговори между искащите увеличение на заплатите си полицаи и вътрешния министър Христо Терзийски завърши с провал. На срещата, на която бе поканена най-голяма синдикална организация – СФСМВР, към протестиращите не е било отправено никакво предложение. Терзийски е казал само, че може да гарантира 10% скок на заплатите от догодина. Това така или иначе е заложено в бюджета.

"Когато отиваш на преговори, обикновено имаш някакво предложение. Те нямаха никакво предложение", коментира участник в срещата.

Протести

Заради провала на преговорите с ръководството СФСМВР ще организира национален протест на 8 ноември. Той ще се проведе в градинката до сградата на МВР. Междувременно продължават и протестите по места – в следващите дни ще има в Плевен и Перник.

От пожарникарския синдикат "Огнеборец" съобщиха, че ще имат среща с вътрешния министър във вторник. Миналата седмица те също обявиха, че са готови за протест.

Проценти

Полицаите са недоволни, тъй като за тях са предвидени само 10% увеличение, а преди месеци правителството разреши на над 30 администрации да си вдигнат заплатите с до 30% с аргумента, че са участвали в овладяване на кризата с коронавируса.

"Много е интересно, че в самия проектобюджет е записано, че е осигурено 30-процентно увеличение на заплатите на всички системи и персонал на администрации, които са ангажирани с овладяването и преодоляването на последствията от пандемията. Де факто и де юре това означава, че за Министерски съвет и за нашето министерство всички служители в системата на МВР до момента, а и в бъдеще, не участват в този процес", каза пред БНТ Илия Кузманов, който е зам.-председател на СФСМВР.

Часове по-рано здравният министър Костадин Ангелов обяви, че МВР ще помага с техника на спешните медици в София. Полицейски коли ще се включат в извозването на болни с коронавирус, защото спешната помощ няма достатъчно ресурс.

В края на миналата седмица Терзийски обяви, че в момента в страната са карантинирани над 33 хил. души. Част от работата на полицията е да следи дали тези хора спазват изолацията си или не.

mediapool.bg