Кламер БГ - Новини: Започва емитиране на 3 млрд. лева външен дълг

Започва емитиране на 3 млрд. лева външен дълг

България

|
Вт, 28 Ян 2014г. 18:53ч.
Започва емитиране на 3 млрд. лева външен дълг

Правителството започва процедурата по емитиране на външен дълг в размер до 3 млрд. лв. на външните пазари.

В сряда кабинетът ще упълномощи министъра на финансите да предприеме действия за подготовка за емитиране на държавни ценни книжа на международните капиталови пазари, съобщи правителствената информационна служба.

От пресцентъра на финансовото министерство отказаха подробности с аргумента, че "всичко ще стане ясно, когато му дойде времето". Така обича да се изразява финансовият министър Петър Чобанов.

Очакванията на анализатори са новият външен дълг да бъде емитиран преди евроизборите през май заради добрата доходност, която може да се постигне.

В понеделник правителството пласира успешно нови 400 млн лв. дълг на вътрешния пазар, след като в началото на годината продаде емисия за 400 млн. лв. В началото на февруари ще пусне и последната голяма порция краткосрочни ДЦК-та за още 400 млн. лв. на вътрешния пазар.

Тези средства са необходими за изплащането на субсидиите на фермерите, които възлизат на 1.178 млрд. евро, като по-голямата част от сумата след това ще бъде възстановена от Еврокомисията. Отделно предстои плащане от 600 млн. лв. на стари дългове, чийто падеж е сега.

Трите милиарда лева, които ще бъдат емитирани на външни пазари, също са необходими за плащането на дълг от над 1.3 млрд. евро в началото на 2015 г. по 10-годишните еврооблигации на бившия финансов министър Милен Велчев.

Останалата част от заема ще отиде за попълване на фискалния резерв.

mediapool.bg