Кламер БГ - Новини: Реформатори, протестиращи и студенти се разбраха за общи действия

Реформатори, протестиращи и студенти се разбраха за общи действия

България

|
Вт, 28 Ян 2014г. 19:43ч.
Реформатори, протестиращи и студенти се разбраха за общи действия

Реформаторският блок, представители на "Протестна мрежа", студенти и участници във втория протест се разбраха да започнат общи протестни действия за сваляне на правителството на Пламен Орешарски. Това съобщи лидерът на ДСБ Радан Кънев във вторник след срещата между представителите на блока и общности на протестиращите.

Срещата бе обявена ден по-рано и е в рамките на действията на блока за преговори с всички граждански протестни структури, с всички опозиционни партии и сдружения, които подкрепят вижданията на реформаторите за политическа промяна.

”Много успешна среща, на която присъстваха студенти и от двете фази на окупацията, много преподаватели и хора от "Протестна мрежа". Стигнахме до решение за необходимостта за общи действия, за необходимостта от една общност, в която всички запазваме и различия и задачи, запазваме и различен образ. Много от хората не се занимават и няма и да се занимават с политика, но има възглед как трябва да се промени България. Стигнахме до това, че ще търсим заедно пътя за България и отвъд оставката на правителството”, каза след срещата Кънев.

Общата оценка на представителите на коалицията и на демонстрантите е, че ако управляващите не подадат оставка до 15 март и няма избори "2 в 1", то европейският вот ще има силата на своеобразен референдум за свалянето на Пламен Орешарски от власт. Другото решение, че Реформаторският блок с подкрепата на гражданските организации ще се опита да проведе разяснителна кампания за целите на протеста на местно ниво.

”Наша основна цел оттук нататък ще бъде да сме навсякъде в страната, не само в София, не само на жълтите павета, да проведем срещи с хората по места, да обсъдим с тях проблемите с местните монополи, да се срещнем с организациите на дребните търговци, които протестират срещу ”Лафка", защото това е проблем в цялата страна. Целта е да се даде един силен знак към обществото, че въобще не става дума за проекти само на жълтите павета и за протести на жълтите павета. Ние ще пречупим една много тежка медийна бариера, която заблуждава хората и за мотивите, и за същността на политическите протести в София”, каза Кънев.

Той допълни, че Реформаторският блок няма намерение да прави общи протести с ГЕРБ.

За коментара Лютви Местан, че ГЕРБ и Реформаторският блок са се прегърнали, Кънев каза, че такава прегръдка няма.

”Анализът на г-н Местан е слаб и погрешен. Той има изгода да говори за такава прегръдка, както и Борисов има изгода да говори за такава прегръдка. На политическия терен в България има един съвсем нов играч, който не участва в подобно групиране, в подобни прегръдки, не е част от фалшивия политически модел на противопоставяне ГЕРБ – БСП. Може би по-важно е Лютви Местан да омаловажи съвсем реалната прегръдка между ДПС и БСП, които са авторите на възродителния процес, и от друга страна с ”Атака”, които нееднократно за зовали за нов възродителен процес. Проблемът с прегръдките не е наш, а е на ДПС”, каза лидерът на ДСБ.

mediapool.bg