Кламер БГ - Новини: Започва ваксинацията на лисици срещу бяс

Започва ваксинацията на лисици срещу бяс

България

|
Пон, 27 Апр 2020г. 14:20ч.
Започва ваксинацията на лисици срещу бяс

Започва ваксинацията на лисиците срещу бяс чрез разпръскване със самолети и на ръка примамки с ваксината, съобщиха от Българската агенция по храните в понеделник.

Това е първата ваксинационна кампания на лисиците срещу бяс за 2020 г. и

ще се проведе върху 50-километрова зона по северната, западната и южната сухопътна граница на страната и в 20 км по поречието на река Дунав.

Специално оборудвани самолети ще започнат от 29 април да разпръскват над 1 млн. примамки от въздух, като няма да се засяга водоемите и населените места. Край АЕЦ "Козлодуй" и София примамките ще се разпръскват ръчно.

Ваксиналните примамки са с формата на кубче и специфична миризма, която привлича хищниците. На един квадратен километър се изхвърлят по 25 примамки, които самолетите пускат от височина 150 метра. Ветеринарните лекари препоръчват да не бъдат пипани с незащитени ръце, защото при нарушена цялост на обвивката, ваксината може да бъде опасна за човешкото здраве. При контакт с примамките е добре да се извърши консултация с лекар.

Ваксините не представляват опасност за здравето на останалите диви животни.

Препоръчително е домашните животни да се държат затворени или на повод, за да не приемат примамките.

Контролът на извършената ваксинация включва: контрол на приемането на ваксинални примамки от лисиците чрез откриването на биомаркер тетрациклин, серологичен надзор, чрез откриване на антитела срещу вируса на беса в кръвни проби от ваксинирани животни.

От ведомството напомнят, че болестта бяс е опасно вирусно заболяване, което засяга всички бозайници и човека, с фатален край. Дивите хищници са основен резервоар на болестта бяс у нас, като това са главно лисиците и в по-малка степен чакалите. Стратегията на България за превенция и изкореняване на заболяването включва орална ваксинация на лисици и ежегодна ваксинация на кучета.

mediapool.bg