Кламер БГ - Новини: Правителството определя хибридните атаки като риск, но не споменава Русия

Правителството определя хибридните атаки като риск, но не споменава Русия

България

|
Пон, 27 Апр 2020г. 14:48ч.
Правителството определя хибридните атаки като риск, но не споменава Русия

Правителството отново определя хибридните атаки като основен риск за националната сигурност, но дипломатично не посочва Русия, която се свързва с този вид заплахи. В доклада за състоянието на отбраната се отчита, че използването на "хибридни въздействия е насочено главно към ерозиране на общественото доверие към колективната отбрана и провежданите учения на НАТО в Черноморския регион, както и срещу засиленото и адаптираното предно присъствие на Алианса на Източния фланг".

Москва официално се обявява срещу разширяването на НАТО и усилването на военния потенциал в Източна Европа, и ползва различни инструменти за подкопаването на тези процеси. България обаче се въздържа от споменаването на Русия, въпреки че миналата година изгони от страната руски дипломати заради шпионска дейност.

"Основните предизвикателства пред сигурността в Черноморския регион бяха свързани с продължаващото противопоставяне в Източна Украйна, незаконното анексиране на Крим и липсата на напредък по "замразените" конфликти в Приднестровието, Абхазия и Южна Осетия", посочват авторите на доклада.

Разнообразяване на енергийните източници

Докладът за състоянието на отбраната отчита и необходимостта от диверсификация на енергийните източници.

"С оглед на бъдещата диверсификация на източниците и маршрутите за пренос на природен газ за Европа, все по-голямо значение придобива ускореното изграждане на енергийни връзки със съседните държави и развитието на регионални инфраструктурни проекти".

Докладът вече бе приет от правителството и предстои да бъде разгледан от парламента.

Кибер заплахи и 5G

"Тероризмът, миграционните вълни, организираната престъпност, както и киберпрестъпността се запазиха сред главните предизвикателства пред националната и съюзната сигурност", отбелязват авторите на доклада.

Те отбелязват, че комбинираното използване на класически и хибридни инструменти доведе до все по-трудното идентифициране на произхода и обхвата на заплахите и рисковете.

ЕС и НАТО остават главен генератор на стабилност и продължават да оказват положително влияние върху глобалната сигурност.

"В съюзен мащаб, основни предизвикателства са гарантирането на сигурността на комуникациите (вкл. на 5G мрежите), укрепването на отбранителните способности, разширяването на инструментариума и повишаването на гъвкавостта за справяне с рисковете и заплахите", се посочва в доклада.

Отразена е и промяната на договорно-правната база, на която се основава глобалната архитектура на сигурност.

"Прекратен беше Договорът за ликвидиране на ракетите със среден и малък радиус на действие. Аналогичен процес се наблюдава и по отношение на Договора за цялостна забрана на ядрените опити, който поставя под заплаха и Договора за неразпространение на ядрените оръжия. Запази се напрежението около ядрената и ракетната програми на Иран и Северна Корея", се посочва в доклада.

mediapool.bg