Кламер БГ - Новини: Заподозреният за масовата стрелба с 18 жертви в Мейн е открит мъртъв

Заподозреният за масовата стрелба с 18 жертви в Мейн е открит мъртъв

Свят

|
Съб, 28 Окт 2023г. 10:51ч.
Заподозреният за масовата стрелба с 18 жертви в Мейн е открит мъртъв

Два дни продължи издирването на заподозрения стрелец, който бе открит мъртъв, сн. ЕПА/БГНЕС

Заподозреният за убийството на 18 души при стрелба в американския щаг Мейн, е открит мъртъв след тридневно издирване, съобщи полицията.

Два дни продължи издирването на 40-годишният Робърт Кард, от Боудън, резервист от американската армия. Претърсен беше огромен район и дъното на реката. В средата на юли той е преминал психологически преглед, тъй като поведението му е било неадекватно, а миналото лято за 2 седмици е бил в психиатрична клиника.

Според служител на правоприлагащите органи тялото му сега е открито в град Лизбън, в съоръжение за рециклиране на отпадъци, където той наскоро е работил. То се намира и близо до мястото на стрелбата.

Комисарят на отдела за обществена безопасност на Мейн Майкъл Сасчак, каза, че Кард очевидно се е самоубил, тъй като е имал очевидно самонанесена огнестрелна рана.

"Заподозреният за стрелбите в сряда вечерта е открит и е починал", съобщи шерифът на окръг Андроскогин във Фейсбук.

На пресконференция в кметството на Луистън губернаторът на Мейн Джанет Милс каза, че въздъхва с облекчение, знаейки, че Робърт Кард няма да бъде заплаха за никого. Тя допълни, че откриването на тялото на заподозрения ще постави обществото на "дългия и труден път към изцелението".

За откриването на тялото на Кард е информиран президентът на САЩ Джо Байдън. В свое изявления той каза, че това са били "трагични" дни – не само за Люистън, Мейн, но и за цялата ни страна“.

"Отново една американска общност и американски семейства бяха опустошени от насилие с оръжие", каза той.

Той призова републиканците в Конгреса "да изпълнят задължението си да пазят американския народ в безопасност", като настояват за по-строг контрол върху оръжията.

"Докато дойде този ден, ще продължа да правя всичко по силите си, за да сложа край на тази епидемия от насилие с оръжие", добави държавният глава на САЩ.

Снахата на заподозрения каза пред NBC, че семейството "прави всичко възможно, за да помогне на правоприлагащите органи".

"Сърцата ни са разбити", каза Кейти Кард, която е омъжена за брата на стрелеца.

Нападението е станало в сряда вечерта в местен бар и зала за боулинг в малкото градче Люистън.

Полицията реагира на съобщения за стрелба на две места, ресторант, наречен Schemengees, и Just-In-Time Recreation, зала за боулинг, които са на около четири мили (6,5 километра) едно от друго.

Седем души бяха убити в залата за боулинг, осем в Schemengees Bar and Grille, а трима бяха обявени за мъртви в местните болници.

В петък вечерта, преди новината, че Кард е открит, членове на местната общност на глухите, които бяха дълбоко засегнати от трагедията, се събраха в Zoom за виртуално бдение.

Включиха се близо 100 глухи и хора с увреден слух от цялата страна.

"Няма думи или знаци, които да изразят това, което всички ние преживяваме", каза модераторът Тери Морел, откривайки събитието.

"Изгубихме четирима любими глухи хора", каза той, а други двама бяха ранени.

"Всички скърбим, всички сме в шок, ядосани сме, вцепенени сме", каза той.

mediapool.bg