Кламер БГ - Новини: Разселените по принуда хора в света достигнаха 114 милиона

Разселените по принуда хора в света достигнаха 114 милиона

Свят

|
Съб, 28 Окт 2023г. 21:36ч.
Разселените по принуда хора в света достигнаха 114 милиона

Разселените по принуда хора в света достигнаха 114 милиона

Броят на хората, разселени поради война, преследване, насилие и нарушаване на човешките права в световен мащаб, вероятно е надхвърлил 114 милиона към края на септември, съобщи по-рано тази седмица Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН).

Сред основните причини за принудителното разселване през първата половина на 2023 г. са били войната в Украйна и конфликтите в Судан, Демократична република Конго (ДР Конго) и Мианма. Комбинацията от суша, наводнения и несигурност в Сомалия и продължителната хуманитарна криза в Афганистан също са сред водещите причини, се казва в доклада на ВКБООН „Глобални тенденции“, който анализира принудителното разселване през първите шест месеца на 2023 г., цитиран от БТА в събота.

През април тази година в суданската столица Хартум избухна конфликт между суданската армия и Силите за бърза подкрепа, който за кратко време засегна и други части на страната. До края на юни повече от 3 милиона души бяха вътрешно разселени заради сраженията. Освен това почти четвърт милион суданци, наред с над 163 000 души от други националности - предимно бежанци, които преди това са живели в Судан - избягаха в съседни държави, най-вече в Чад и Южен Судан.

Без разрешаване на кризата ВКБООН и неговите партньори изчисляват, че броят на бежанците и завърналите се лица, принудени да бягат, може да достигне 1,8 милиона до края на 2023 г.

"Светът сега с право е съсредоточен върху хуманитарната катастрофа в Газа. Но в световен мащаб твърде много конфликти се разрастват или ескалират, унищожавайки невинни животи и разселвайки хора" от коренните им места, заяви върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди в публикуваното по-рано тази седмица съобщение на ВКБООН.

Той обвини международната общност, че не е в състояние да разреши или предотврати конфликтите, и призова за по-добро сътрудничество, за да се сложи край на насилието и да се даде възможност на разселените хора да се завърнат по домовете си, отбелязва „Франс 24“.

Броят на разселените лица по света е нараснал от 108,4 млн. души в края на миналата година до 110 млн. души в края на юни 2023 г., съобщава ВКБООН в своя доклад.

Според оценките на ВКБООН през трите месеца от юни до края на септември броят на принудително разселените лица е нараснал с около 4 милиона, с което общият им брой е достигнал 114 милиона. Броят на разселените хора след избухналия на 7 октомври конфликт между Израел и палестинската групировка „Хамас“ обаче не е включен към данните от последните изчисления на международната агенция, тъй като те засягат периода до края на септември.

Говорител на ВКБООН потвърди пред Франс прес, че данните за 114 млн. принудително разселени хора в края на септември са рекордни, тъй като това е най-високият брой, откакто международната агенция е започнала да събира данни през 1975 г.

Повече от половината от всички хора, които са били принудени да избягат, никога не са пресичали международна граница, се казва в доклада.

Все по-голям брой палестинци също допринасят за увеличаването на броя на принудително разселените. Само през този месец 1,4 млн. палестинци бяха принудени да напуснат домовете си заради пълномащабните израелски въздушни нападения в обсадената ивица Газа, които са превърнали голяма част от територията в развалини, отбелязва базираната в Катар „Ал Джазира“, позовавайки се на данните на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси (UN OCHA).

"Докато наблюдаваме развоя на събитията в Газа, Судан и отвъд тях, перспективата за мир и решения за бежанците и другото разселено население може да ни се стори далечна", заяви Гранди. "Но ние не можем да се откажем. Заедно с нашите партньори ще продължим да настояваме за - и да намираме - решения за бежанците“, добави той.

На 7 октомври бойци от въоръжените формирования на "Хамас" нахлуха в Израел и извършиха редица нападения, при които загинаха над 1400 души, предимно цивилни, а над 220 бяха отвлечени според израелски официални лица. Ръководеното от "Хамас" министерство на здравеопазването в ивицата Газа твърди, че при ответните израелски удари са загинали повече от 6500 души, отбелязва „Франс 24“.

Според ВКБООН един на всеки 73 души по света е принудително разселен. В средата на 2023 г. броят на бежанците, които са избягали в чужбина, е възлизал на 35,8 милиони души, а броят на вътрешно разселените лица – 57 милиона. Търсещите убежище и нуждаещите се от международната закрила представляват още няколко милиона, пише френското издание.

Близо една трета от всички разселени лица произхождат от само три страни: Афганистан, Сирия и Украйна.

Повече от година след пълномащабното нахлуване на руските сили в Украйна през февруари 2022 г. хората продължават да напускат домовете си. През първите шест месеца на 2023 г. повече от 1,1 милиона украинци са били новоразселени, малко под половината от тях са останали в страната, като повечето са избягали в други европейски държави, сочи докладът. През същия период обаче почти 1,1 млн. украинци, които са били вътрешно разселени, са успели да се завърнат в домовете си, а броят на завърналите се от чужбина украински бежанци е достигнал 197 000 души. Въпреки че броят на принудително разселените украинци е претърпял лек спад до 11 милиона, това се равнява на над една четвърт от населението, което все още е разселено към средата на 2023 г., сочи докладът.

Според международната агенция страните, в които са приети най-голям брой бежанци, са Иран и Турция с по 3,4 милиона, последвани от Германия и Колумбия с по 2,5 милиона и Пакистан с 2,1 милиона бежанци.

В средата на 2023 г. почти половината от населението на Сирия остава принудително разселено – 6,7 милиона души на територията на страната и 6,7 милиона разселени извън нея, като повечето от тях са настанени в Турция.

Сирия продължава да е страната с най-голям брой бежанци, разпределени в 130 държави, и с втория по големина брой на вътрешно разселени лица, отбелязва „Ал Джазира“. Колумбия – в разгара на въоръжен конфликт между армията, въоръжени формирования и паравоенни групировки – е с най-голям брой вътрешно разселени лица – 6,9 милиона души, уточни изданието.

В световен мащаб между януари и юни тази година са подадени 1,6 милиона нови индивидуални молби за убежище – най-големият брой, регистриран до момента за първото шестмесечие на дадена година. Сред тях 540 600 искове са подадени в Съединените щати, 150 200 в Германия и 87 100 в Испания

mediapool.bg