Кламер БГ - Новини: Заплахата от спиране на работата на правителството на САЩ бе избегната за сметка на помощта за Украйна

Заплахата от спиране на работата на правителството на САЩ бе избегната за сметка на помощта за Украйна

Свят

|
Нед, 01 Окт 2023г. 09:18ч.
Заплахата от спиране на работата на правителството на САЩ бе избегната за сметка на помощта за Украйна

Заплахата от спиране на работата на правителството на САЩ бе избегната за сметка на помощта за Украйна

Сенатът на САЩ подкрепи законопроекта за временно финансиране на правителството, благодарение на който ще се предотврати четвъртото частично спиране на работата на федералните агенции за последните 10 години, предаде Асошиейтед прес.

Заплахата от преустановяване на работата на американското правителство бе избегната часове преди изтичането на крайния срок в полунощ, след като преди това законопроектът за временно финансиране бе приет в Камарата на представителите.

В текста отпада помощта за Украйна, която е приоритет на Белия дом, но среща все по-широка съпротива сред конгресмените републиканци.

Предвижда се федералната помощ за пострадалите от природните бедствия в САЩ да бъде увеличена на 16 милиарда долара.

Дни наред Камарата на представителите провеждаше напрегнати заседания, но в крайна сметка председателят Кевин Маккарти внезапно се отказа от исканията твърдолинейните представители на Републиканската партия за рязко съкращаване на разходите, за да може законопроектът да бъде подкрепен от Демократическата партия.

След като текстът бе одобрен от долната камара на американския парламент с 335 гласа "за" и 91 "против", той получи и подкрепата на Сената с 88 срещу 9 гласа.

Предстои законопроектът да бъде подписан от президента Джо Байдън.

Загубата на помощта за Украйна, която трябваше да възлиза на 6 милиарда долара, е съкрушителна за конгресмени и от двете партии, които обещаха да подкрепят Володимир Зеленски след неотдавнашното му посещение във Вашингтон, отбелязва АП.

Одобрението на помощ за Украйна в Конгреса на САЩ става все по-трудно

Поддръжниците на Украйна в Конгреса заявяват, че няма да се откажат, след като законопроектът за запазване на федералното правителство работещо не одобри искането на президента Джо Байдън за предоставяне на по-голяма помощ за сигурността на разкъсваната от война страна, предаде Асошиейтед прес.

Все пак много законодатели признават, че получаването на одобрение за помощ за Украйна в Конгреса става все по-трудно. Съпротивата на републиканците срещу помощта за Киев набира скорост в Конгреса, посочва АП.

Гласуването в Камарата на представителите през изминалата седмица показа потенциалните проблеми, които предстоят. Почти половината от републиканците в Камарата гласуваха за отнемане на 300 млн. долара от законопроекта за разходите за отбрана, предназначени за обучение на украински войници и закупуване на оръжия. По-късно парите бяха одобрени отделно, но налице е увеличаване на броя на противниците на подкрепата за Украйна.

Вчера председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти пропусна допълнителна помощ за Украйна от мярката за запазване на работата на правителството до 17 ноември. По този начин той затвори вратата за одобряване на пакета в Сената, което щеше да предостави 6 млрд. долара на Украйна - приблизително една трета от поисканото от Белия дом. И Камарата на представителите, и Сенатът одобриха с огромно мнозинство временната мярка, като членовете и на двете партии се отказаха от увеличената помощ за Украйна в полза на избягването на скъпоструващо спиране на работата на правителството, коментира АП.

Последните действия на Конгреса сигнализират за постепенна промяна в непоколебимата подкрепа, която досега САЩ оказваха на Украйна в борбата ѝ срещу Русия, и са един от най-ярките примери за придвижване на Републиканската партия към по-изолационистка позиция.

mediapool.bg