Кламер БГ - Новини: Вучич: Не искаме война, няма да влезем в Косово

Вучич: Не искаме война, няма да влезем в Косово

Свят

|
Нед, 01 Окт 2023г. 10:34ч.
Вучич: Не искаме война, няма да влезем в Косово

Александър Вучич

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че не възнамерява да нареди на армията да пресече административните пропускателни пунктове с Косово, като добави, че ще изтегли сръбските сили от тази зона, тъй като ескалацията на конфликта би била контрапродуктивна, когато се стигне на желанието на Сърбия да стане член на Европейския съюз.

"Каква би било от полза за Белград? Каква би била идеята? Да унищожим позициите си, които сме градили една година? Да ги унищожим ли за един ден? Сърбия не иска война“, каза Вучич пред британския в. „Файненшъл таймс“, цитиран от Танюг и БГНЕС.

Той добави, че предупрежденията на Вашингтон са непропорционални, тъй като броят на сръбските сили на място намалява. "Миналата година имахме 14 000 души близо до административната линия, днес имаме 7500 и ще ги намалим до 4000“, каза Вучич. Той окачестви като "чиста лъжа", че Сърбия изпраща армията на административната линия. "Сърбия няма да има полза от това, защото това би застрашило позицията й в преговорите с Прищина под егидата на Европейския съюз", поясни Вучич пред изданието.

mediapool.bg