Кламер БГ - Новини: Заплатите в столичния градски транспорт ще се увеличат с 10%

Заплатите в столичния градски транспорт ще се увеличат с 10%

България

|
Ср, 16 Ян 2019г. 14:37ч.
Заплатите в столичния градски транспорт ще се увеличат с 10%

В предизборната 2019 г. Столичната община ще отпусне по-голяма субсидия на градския транспорт, за да може да се вдигнат с 10% заплатите на работещите в този сектор. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова в сряда.

Тя обясни, че общината ще коригира първоначалното си предложение за парите за транспорт, като го увеличи с 10 млн. лева. Средствата ще са за ръст на възнагражденията на работещите в общинските транспортни дружества "Столичен автотранспорт", "Столичен електротранспорт", "Метрополитен" и "Център за градска мобилност".

В първоначалния проект за бюджет за 2019 г. бяха заложени 104 млн. лева за градския транспорт. Крайната сума трябва да бъде одобрена от общинския съвет.

Фандъкова аргументира отпускането на повече средства с това, че така ще се прави опит да се преодолее недостигът на кадри в общинския транспорт, както и да се мотивират служителите на транспортните фирми. Слав Монов, шеф на "Столичен автотранспорт", коментира, че част от шофьорите напускат, за да карат камиони в чужбина за много по-големи възнаграждения. Той допълни, че средната брутна заплата в дружеството сега е 1700 - 1800 лева, а увеличението от 10% ще влезе в сила от 1 февруари. Във фирмата работят 2000 души, от които водачите са 1200.

Фандъкова обяви още, че от четвъртък се пускат 30 нови автобуса по линиите 72 и 84. До края на годината трябва да бъдат пуснати още 82 нови превозни средства, а 22 от тях вече са налични и може да се използват още от края на месеца.

mediapool.bg