Кламер БГ - Новини: Прокуратурата проверява откриването на Пловдив 2019

Прокуратурата проверява откриването на Пловдив 2019

България

|
Ср, 16 Ян 2019г. 15:39ч.
Прокуратурата проверява откриването на Пловдив 2019

Пловдив официално стана европейска столица на културата преди дни, а част от проекта вече се разследва от прокуратурата. Разходите по откриването на Пловдив 2019 ще бъдат проверени от Окръжната прокуратура в Пловдив. Обвинението се самосезирало "след множество публикации и коментари в различни медии", съобщиха от апелативната прокуратура в града.

В съобщението се добавя още, че е възложена проверка на сектор "Икономическа полиция" при областната дирекция на МВР в Пловдив. Резултати от нея трябва да има след 30 дни.

Шоуто, с което официално беше даден старт на културното домакинство на Пловдив, стана обект на много коментари. Освен съдържанието, критикуван беше и бюджетът за събитието и неговото разпределяне.

Водещият Слави Трифонов оспори бюджета на събитието в пост във Фейсбук. В него той казва, че е наел сцената, използвана за откриващия спектакъл, за 681 000 лева за свой концерт на Националния стадион, а община Пловдив дала 2 млн. лева от парите на данъкоплатците за нея. Разликата била, че за концерта на водещия сцената била хоризонтално построена, а за шоуто в Пловдив - вертикално.

Последва отговор от общинската фондация "Пловдив 2019", в който се казва, че сумата за спектакъла по откриването е 1.8 млн. лева без ДДС и тя включва не само изграждането на сцената, но и подготовката на цялото шоу, хонорарите на артистите, костюмите, фойерверките, настаняването и храненето на работниците и артистите и други.

Шоуто беше продуцирано от германската компания phase7, която спечели конкурс с идеята си за откриващия спектакъл. Конкурсът беше публично обявен от фондацията "Пловдив 2019" според Закона за обществените поръчки. Като победител phase7 е получила и правото на договор с фондацията за реализацията на спектакъла.

В договора между фондацията и германската компания има подробна разбивка на бюджета за спектакъла. В него се казва, че самата сцена струва 219 053 лева без ДДС. Цялостното техническо обезпечаване на спектакъла, което включва озвучаване, осветление, видео оборудване, екип, е с общ бюджет 880 124 лева без ДДС. Останалите средства са дадени като хонорари на изпълнителите, режисьорите, творческия директор, за костюми, за пътуване, настаняване, храна на екипа, за фойерверки, контейнери и други.

Слави Трифонов отговори на това с друг пост във Фейсбук, в който продължава да настоява да бъдат предоставени и фактурите за направените разходи.

Покрай откриващия спектакъл има сключени и още няколко обществени поръчки с други компании. Два от тях са с дружеството "Декордизайн груп". Единият е за осигуряването на вишки, кран, мотокари и челен товарач за изграждането на сцената и оборудването покрай нея. Сумата за това е близо 70 000 лева без ДДС. Още толкова е взела компанията за електрическо оборудване за ел. захранване за събитието.

Компанията "Екотой сервиз" пък е е спечелила две поръчки за доставка на огради за събитието, както и за монтирането им. Двете обществени поръчки са за общо 102 000 лева.

Отделно фондацията "Пловдив 2019" има сключени договори за комуникация, рекламни материали, настаняване и самолетни билети, свързани с културното домакинство, но те не са само за откриването му.

mediapool.bg