Кламер БГ - Новини: Заплатите в МВР може да се увеличат с до 20%, пресметна Асен Василев

Заплатите в МВР може да се увеличат с до 20%, пресметна Асен Василев

България

|
Пет, 03 Юни 2022г. 11:21ч.
Заплатите в МВР може да се увеличат с до 20%, пресметна Асен Василев

Снимка: БГНЕС

Заплатите в МВР, военното министерство и системата на Министерския съвет могат да се увеличат с до 20%. Това заяви пред парламента финансовият министър Асен Василев. Според него бюджетът разполага с около 300 млн.лв., които могат да се ползват за целта, ако се направят оптимизации. Такива вече се правят в общо седем министерства, сред които двете силови, разбра се от думите му.

"Не предвиждаме допълнителни средства, говорим за средно увеличение на заплащането от 15% до 20%", заяви Василев.

Какви точно ще са оптимизациите, засега не е ясно. От месеци вътрешният министър Бойко Рашков обещава, че в МВР няма да се съкращават служители, освен работещите пенсионери. В същото време той обяви намерение за пренасочване на щатни бройки от по-слабо натоварени звена към по-заети.

Въпросът с увеличението на заплатите е основният за синдикатите в МВР. И в момента полицаите протестират поетапно в различни градове. Очаква се в средата на месеца да има голям национален протест. Към недоволството се присъединиха и надзирателите, които също настояват за увеличение.

За следващата година финансовото министерство ще предложи държавните служители да се осигуряват както тези в частния сектор, каза още Василев. Според Василев тази промяна ще бъде направена така че да не намали доходите им. Подобна поправка обаче трябва да бъде одобрена от парламента и не може да бъде наложена едностранно от правителството.

mediapool.bg