Кламер БГ - Новини: Държавата се грижи за настаняването на 56 000 украински бежанци

Държавата се грижи за настаняването на 56 000 украински бежанци

България

|
Пет, 03 Юни 2022г. 13:22ч.
Държавата се грижи за настаняването на 56 000 украински бежанци

Държавата се грижи за настаняването на 56 000 украински бежанци

В момента държавата организира и съдейства а настаняването на 56 000 украинци, които се намират в хотели, къщи за гости и държавни бази. Това каза министърът на туризма Христо Проданов, цитиран от БТА.

Новата програма за настаняване ще действа до 31 август, като в нея участват 500 хотела и обекти за временна закрила. Най-много хотели в програмата има в Слънчев бряг (65), Китен (20), Банско, Бяла, Поморие (15), Несебър (15), Варна, Балчик и др. Сред тях има хотели, къщи за гости, стаи за гости, почивни станции, обекти за временна закрила.

"Базите разполагат с всичко необходимо за настаняване и предоставят нормални условия за живот", каза министърът.

Той гарантира, че за всеки украински бежанец ще бъде осигурено настаняване с осигурена нощувка.Базите разполагат с над 39 хил. легла, от тях 31 хил. са постоянни и над 8000 са допълнителни.

Всички хотели, които са кандидатствали по новата програма, са декларирали, че предоставят настаняване на стойност 10 лв. на човек или настаняване и изхранване на стойност 15 лв. на човек. Тези услуги се покриват от държавата, но за тях хотелиерите не може да искат доплащане, нито да отказват настаняване или настаняване и изхранване на украински бежанци в рамките на посочените суми.

Извън задължителното предоставяне на подслон и храна хотелиерите са в правото си да предлагат допълнителни услуги на украинските бежанцисрещу заплащане - спа, фитнес, интернет, паркинг, почистване на стая, пране на спално бельо и хавлии, анимация за децата, и др.

Разплащането по новата програма ще бъде за нощувки през юни, ще се кандидатства за възстановяване на средства от 1 до 5 юли, а изплащането им ще е в рамките на месец юли.

Извън това Проданов обясни, че летния сезон тази година вътрешният пазар остава приоритетен. Очакват се туристи най-вече от Румъния, Полша, Германия, Чехия, Великобритания, Израел и др.,

Броят на планирани полети за летен сезон 2022 г. общо за летища Варна и Бургас е над 9000 и е над равнището от летен сезон 2021, но данните са динамични поради военния конфликт в Украйна.

"Ръст очакваме от Великобритания, Израел, добри предпоставки за ръст има и от полския пазар, каза още министърът.

mediapool.bg