Кламер БГ - Новини: Заместник-министър на културата подаде оставка

Заместник-министър на културата подаде оставка

България

|
Пет, 17 Фев 2023г. 14:04ч.
Заместник-министър на културата подаде оставка

проф.Борислава Танева

Служебният заместник-министър на културата проф. Борислава Танева съобщи, че е подала оставка.

Тя беше заместник на служебния министър на културата Велислав Минеков, който не получи назначение във второто служебно правителство на Гълъб Донев.

Няма информация от служебния премиер дали е приел оставката на проф.Танева. Най-вероятно причината е, че Гълъб Донев е в болничен заради претърпяна операция на коляното.

Като мотив за напускането си известната пианистка посочва, че е изтощена от "работата на два фронта". Тя е заместник-ректор на Националната музикална академия.

"За моето семейството и близкото ми обкръжение не е тайна, че от доста време все по-сериозно и по-често говоря за желанието си да се оттегля от поста, който заемам в Министерство на културата. Това желание се избистри окончателно и се превърна в решение да подам официално своята оставка като заместник-министър", написа проф. Танева на страницата си във "Фейсбук".

По думите ѝ "изключително интензивната работа на два фронта, продължаваща на пресекулки вече втора година" я е изтощила крайно и вече не се чувства ефективна, колкото трябва - и на екипа в министерството, и на студентите си, и на семейството си.

Борислава Танева припомня, че е станала баба на внуци през 2022 г.

"Не искам повече да се лишавам от несравнимите с нищо усещания за покой и хармония от пребиваването в съвършения детски свят. Тези мигове са благословени и отлитат безвъзвратно бързо...", пише още тя.

Борислава Танева преподава от 1990 г. в Националната музикална академия, където е професор по пиано в клавирната катедра. От 2016 г. е заместник-ректор по художественотворческата и международна дейност. Танева концертира активно в Европа, Бразилия и Израел, член е на Управителния съвет на Национален фонд "Култура", основател е и заместник-председател на швейцарско-българската асоциация за култура SBAC, базирана в Женева.

Във второто служебно правителство на Гълъб Донев единственият му министър, който беше сменен е Велислав Минеков. По думите на скулптура той сам отказал министерския пост, защото "третият му мандат бил минно поле с непрестанно напрежение".

При встъпването си в длъжност като служебен министър при Донев, проф.Минеков загуби баща си, а в рамките на мандата му се разгоря и скандалът в Народния театър "Иван Вазов" между режисьора Александър Морфов и директора на театъра Васил Василев.

Преди дни поста си напусна и заместник-министърът на електронното управление Благовест Кирилов. По негови думи причината е спорен конкурс за директори на държавната фирма "Информационно обслужване", която обработва изборните резултати. Кирилов написа, че оттеглянето му от поста е в знак на несъгласие с "непрозрачното управление на фирмата".

mediapool.bg