Кламер БГ - Новини: Транспортираха със "Спартан" онкоболно дете до Любляна за иновативно лечение

Транспортираха със "Спартан" онкоболно дете до Любляна за иновативно лечение

България

|
Пет, 17 Фев 2023г. 16:28ч.
Транспортираха със "Спартан" онкоболно дете до Любляна за иновативно лечение

Транспортираха със

Дете с остра лимфобластна левкемия беше транспортирано с военния самолет "Спартан" в петък до болница в Словения, където ще получи иновативно лечение.

11-годишното дете е лекувано и наблюдавано у нас в Клиниката по детска клинична хематология и онокология на УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ". Началникът на детската клиника по онкохематология проф. Добрин Константинов обясни, че терапията, която ще бъде приложена на детето в Любляна, е една от най-напредничавите лечебни манипулации и се извършва в малко клиники в Европа. Лечението на детето в Словения се очаква да продължи месец.

Константинов обясни, че става въпрос за вид клетъчна терапия, която на пръв поглед изглежда като автоложна трансплантация, но с манипулиране на собствените на пациента лимфоцити, които имат защитни функции. По думите му собствените лимфоцити на пациента се обработват генетично, променя се тяхната генетична програма и те се приучват, когато се върнат обратно в пациента при автоложната трансплантация, да търсят строго определени цели, които са по повърхността на левкемичните клетки.

Това е единственият случай в България, при който сме успели да стигнем до този етап на лечение, посочи проф. Константинов. Той допълни, че у нас има висок процент на успеваемост при стандартно лечение, но има процент пациенти с особена форма на лимфобластна левкемия, с много рискови фактори, при които стандартното лечение не е достатъчно. Константинов изрази надежда иновативното лечение да навлезе и у нас.

Терапията на детето сега се покрива от НЗОК през механизма за лечение в чужбина.

Той обясни, че лечението на детето е било планирано, а спешното транспортиране с военен самолет се е наложило заради критични стойности за пациента. Искането до служебния здравен министър д-р Асен Меджидиев за организиране на въздушен медицински транспорт е отправено вчера от ИСУЛ, и в координация с министъра на отбраната Димитър Стоянов е организирано незабавното извършване на полета.

Детето е придружавано от реанимационен екип на детскат аболница "Проф. д-р Иван Митев", детски онкохематолог от ИСУЛ, медицинска сестра-бордна от екипа по авиомедицинска евакуация на ВМА и родител.

mediapool.bg