Кламер БГ - Новини: Стотици хиляди остават без ток в снега и студа

Стотици хиляди остават без ток в снега и студа

България

|
Нед, 17 Ян 2016г. 20:13ч.
Стотици хиляди остават без ток в снега и студа

Стотици хиляди души в страната остават без електрозахранване в неделя следобед като на места това продължава повече от 12 часа и създава сериозни затруднения с отоплението, комуникациите и дори водоснабдяването. Причината е обилният мокър сняг, който очаквано заваля на места в събота, вечерта обхвана по-голямата част на страната, а в неделя прерасна във виелици в Североизточна и Югоизточна България. Потърпевши са обаче и жители на Западна България от скъсани електропроводници, затрупване на пътища и жп участъци, заради което автомобили и влакове заседнаха с часове в преспите.

Около две хиляди снегопочистващи машини излязоха по републиканските пътища, но въпреки това редица от тях остават затворени - някои изцяло за движение на автомобили, а на повечето е забранено движението на камиони над 12 тона. Въпреки тежката пътна обстановка няма сигнали за тежки пътни произшествия. Има леки катастрофи на коли, ударили се в мантинели, дървета или сблъскали се автомобили с леки щети, съобщиха от пътната агенция. Само в София станаха повече от 20 катастрофи заради снега, но няма пострадали хора.

Бедствено положение е обявено в област Смолян, червен код има и за областите Хасково и Кърджали. Много тежко е положението в Русенско, Силистренско, Шуменско, Пловдивско, Врачанско, Видинско, Плевенско, Ловеч и редица населени места.

Затворени са ГКПП-Капитан Андреево и ГКПП село Славеево - Кипринос при община Ивайловград. На ГКПП-Дунав мост се пропускат само излизащи от България автомобили. От Харманли камионите се отбиват в посока към ГКПП – Лесово, леките коли се пропускаха през платното за излизащи, тъй като районът на пункта е наводнен.

Най-тежко е положението в селищата, останали без ток заради аварирали подстанции, скъсани от снега или паднали клони електропроводници. Проблемът е, че на места авариите са в труднодостъпни планински региони и екипите на енегроразпределителните дружества трябва да си проправят път до там пеша в големите преспи.

На територията на Югоизточна България, обслужвана от ЕВН, без електрозахранване към 17 часа са близо 200 населени места или 147 000 абонати, като най-тежко е положението в област Пловдив, където 61 селища все още са без ток, а в област Смолян - 38 населени места.

В Западна България 400 са населените места без ток, от което страдат 183 690 абоната на ЧЕЗ. Най-сериозно е положението в област Враца, където 96 селища са на студено и тъмно, следва област Монтана със засегнати 56 населени места

В Североизточна България населените места без ток, които сутринта надхвъряха 550, бяха сведени до 249 към 18 часа и засегнати остават около 50 хил. клиенти.

Най-тежко бе положението в Русенска област. Там 18 далекопровода от мрежата за ниско напрежение бяха изключени и без ток бяха всички населени места с изключение на Вятово и областния град. В някои от селищата нямаха ток повече от 18 часа, но привечер електрозахранването в значителна част от селищата бе възстановено. Понеделник е обявен за неучебен за цялата област Русе, освен за самия областен град, тъй като много от пътищата – включително като основни артерии до Велико Търново, до Силистра и до Разград и Шумен, остават затворени.

Няма да се учи в понеделник и в общините Шумен, Антоново, Попово и Търговище. Двудневна ваканция, заради усложнената зимна обстановка, е обявена в Разград. В Плевен няма да се учи на 18 и 19 януари. Един ден няма да се учи в общините Кайнарджа и Алфатар. Два ще са

неучебните дни в община Главиница. От утре за три дни се преустановяват учебните занятия в общините в Силистра, Дулово, Ситово и Тутракан.

На пътя Русе - Велико Търново десетки шофьори останаха под снежна блокада и не могат да продължат по пътя. Затиснати от снега има и по пътищата в Шуменско

В област Свищов също в почти всички населени места няма ток, а на много места и вода. Там би обявено бедствено положение и на помощ се очаква специализирана военна техника, за да се почистят пътищата. Кметът Генчо Генчев апелира никой да не излиза с автомобила си, преди да бъде почистена пътната мрежа. Там също редица общини разпускат учениците заради снежната обстановка.

След

като лавина затрупа прохода "Петрохан“ часове наред екипи на пътната агенция и фирмата, поддържаща участъка, са разривали 120 метра голяма снежна маса.

През тунела "Витиня" на магистрала "Хемус" скъсан далекопровод създава проблеми с осветлението и от пътната агенция предупредиха шофьорите да пътуват с повишено внимание. Работата по отстраняването на проблеми продължава. Известни проблеми с движението имаше по автомагистралите "Люлин" и "Струма", но през деня бяха решени.

От Агенция "Пътна инфраструктура" призоваха шофьорите да се въздържат от пътуване в областите Шумен, Разград и Силистра до намаляване на силния вятър. Третокласните пътища в цялата страна на практика са затворени.

Със закъснение се движат всички влакове на БДЖ заради повреди по контактната мрежа, паднали дървета и скални маси по релсовия път. След като през деня в преспите за няколко часа закъса влакът от Варна за София, привечер няма подобни проблеми. Бяха затворени за движение жп участъците Пирдоп – Тъжа, Тулово – Змейово, Мост – Кърджали, където са паднали скали на релсите, Самоводене – Велико Търново, Благоевград – Симитли,

Каспичан – Мътница, Бойчиновци – Монтана и в участъка Гавраилово – Шивачево, но вечерта проблемен остана само последният участък.

Заради неспирния от 24 часа дъжд река Черна преля на няколко места в град Смолян, където бе обявено бедствено положение. В кв. "Устово" са залети няколко малки цеха и няколко дървени постройки са отнесени от водата, съобщи заместник-областният управител на Смолян Андриян Петров, цитиран от БНР.

Пътят Смилян – Могилица е залят изцяло, в Средногорци, община Рудозем, реката отнесе

понтонен мост, който се е откъснал и е преминал през няколко ВЕЦ-а, където са нанесени тежки поражения.

mediapool.bg