Кламер БГ - Новини: Заев може да остане премиер до декември. Напрежение в управляващата коалиция

Заев може да остане премиер до декември. Напрежение в управляващата коалиция

Свят

|
Вт, 02 Ноем 2021г. 18:51ч.
Заев може да остане премиер до декември. Напрежение в управляващата коалиция

Зоран Заев, сн. БГНЕС, архив

Премиерът на Република Северна Македония и лидер на СДСМ Зоран Заев още не е внесъл писмено оставката си, както предвижда официалната процедура, съобщават македонските медии.

От парламента потвърдиха за сайта Фокус.мк, че оставката не е внесена, а Заев не отговори на въпрос на сайта дали и кога ще я внесе.

За да не пропусне Република Северна Македония (РСМ) възможността през декември да започне преговори с Европейския съюз, е възможно оставката на Зоран Заев да влезе в сила едва през декември, съобщи вестник "Слободен печат", позовавайки се на участници във вчерашната среща на премиера в оставка с правителствени партньори.

Заев, който обяви оставката си като министър-председател в неделя, покани представители на партиите от управляващата коалиция в правителството, за да номинират кандидати за новото правителство.

На срещата Заев застанал твърдо зад публично изразената си позиция, че се оттегля от поста министър-председател, съобщи висш правителствен служител пред "Слободен печат".

Той обяснил решението за оставка пред коалиционните партньори като акт на лична отговорност за изборното поражение, за да запази собственото си достойнство и почтеност, след като "ЕС ни затръшна вратата".

Той казал, че ако остане министър-председател, опозицията ще призовава всеки ден за оставката му, което от своя страна ще създаде лош климат в обществото. Заев е обещал да бъде насреща, за да помогне с всичко, което трябва да се направи, съобщи македонският вестник, цитиран от българската агенция "Фокус".

За разглеждане на предложенията за нов премиер е обявена нова среща до края на седмицата, както и отделни срещи на Заев с лидера на ДСИ Али Ахмети, на Движение Беса - Билал Касами и на ДПА - Мендух Тачи.

Ако правителствените партньори, предимно Ахмети, Касами и Тачи, не дадат съгласието си за новопредложения премиер, е възможно следващият премиер да бъде безпартиен.

"ДСИ, но и Беса и ДПА настояха Заев да остане премиер. Аргументите на албанските партньори в правителството са, че в момента не виждат кандидат за министър-председател, който да може успешно да обедини партиите и да има капацитета да управлява правителствената коалиция от междуетнически аспект", казват участници в срещата.

Коалиционните партньори предложиха на Заев да не бърза с оставката си, тъй като след нейното официално подаване влизат в сила сроковете в парламента и при президента за процедурата за ново правителство и новия кандидат за премиер.

Участниците в срещата казват, че ако албанските партньори не се споразумеят кой ще бъде новият премиер, може и да няма да има коалиционно правителство.

След втория тур на местните избори и убедителното поражение на кандидатите на СДСМ, Зоран Заев подаде оставка както от поста министър-председател, така и от ръководството на СДСМ.

През последните дни обаче сред симпатизантите на СДСМ тече кампания в подкрепа на Заев.

Инициативата е инициирана от председателя на общинската организация на партията от Куманово Мартин Костовски.

Той апелира към всички социалдемократи в страната да изразят безрезервната си подкрепа Заев да остане на лидерската позиция в СДСМ.

mediapool.bg