Кламер БГ - Новини: Джо Байдън: На КОП26 е постигнат исторически успех

Джо Байдън: На КОП26 е постигнат исторически успех

Свят

|
Ср, 03 Ноем 2021г. 13:18ч.
Джо Байдън: На КОП26 е постигнат исторически успех

Джо Байдън, сн. ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че на конференцията на ООН за климата в шотландския град Глазгоу е постигнат исторически успех по отношение на предизвикателствата, произтичащи от глобалното затопляне, предаде Асошиейтед прес. Байдън изрази надежда за подобен успех и във Вашингтон, където неговите законодателни мерки са блокирани от междупартийни разногласия.

На пресконференция преди да се качи на самолета Еър Форс Уан, за да се завърне във Вашингтон, Байдън изтъкна усилията за намаляване на емисиите на газ метан, за защита на горите, инвестициите в нови технологии и предвидените средства за чиста енергийна инфраструктура.

"Не мога да се сетя за други два дни, в които е било постигнато повече за климата", каза американският президент.

Той похвали останалите световни лидери за работата им на конференцията на ООН, като отбеляза, че те са дали "страхотен пример за това какъв вид амбиция е нужна" за справяне с глобалното затопляне.

Президентът на САЩ заяви обаче, че Китай, който произвежда най-много парникови емисии, е направил голяма грешка с отсъствието на президента Си Цзинпин от форума. В този контекст Байдън спомена и руският президент Владимир Путин, допълва Франс прес.

Британският премиер Борис Джонсън заяви обаче, че уважава решенията на Путин и Си Цзинпин да не пристигнат за конференцията в Глазгоу. "Той (Си Цзинпин) не искаше да дойде заради пандемията. Аз уважавам това, ситуацията е същата и с Владимир Путин", каза Джонсън на пресконференция след края на лидерската среща с участието на над 120 държавни и правителствени ръководители.

Борис Джонсън: КОП26 постигна "известен напредък"

Международната конференция в Глазгоу постигна от началото си "известен напредък", каза Борис Джонсън. В същото време домакинът на КОП26 прeдупреди срещу поддаването на "фалшиви надежди", предаде Ройтерс.

"Трябва да внимаваме да не се поддадем на фалшиви надежди и да не мислим по никакъв начин, че работата е свършена, защото това не е така - имаме да извървим още много дълъг път", предупреди британският премиер. В същото време той каза, че на започналата в неделя двуседмична конференция в шотландския град е постигнат "известен напредък", и се самоопредели като "предпазлив оптимист".

Джонсън използва футболна терминология, като заяви, че след двата дни на лидерската среща "вкарахме един или два гола, за да намалим изоставането си в резултата". "Мисля, че можем да вкараме мача в продължения", прогнозира той.

В навечерието на КОП26 британският премиер каза, че човечеството "губи на полувремето с 1:5" срещу климатичните промени.

Около 120 държавни и правителствени ръководители участваха в лидерската част от форума. Предвидено е конференцията с участието на делегации от близо 200 страни да продължи до 12 ноември.

Кристалина Георгиева призова за по-бързо съкращаване на парниковите емисии

Адаптирането към бързо влошаващите се последици от климатичните промени ще изисква не само повече средства за инфраструктура, посеви и други системи, но и много по-бързо намаляване на парниковите емисии, заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева в интервю за Фондация "Томсън Ройтерс", дадено по време на конференцията в Глазгоу.

Увеличаващите се загуби на земя и доходи ще засилват миграцията, предупреди тя и допълни, че хората ще опитват да достигнат места, където ще имат повече сигурност.

"Климатичните бежанци вече са част от потока хора, който напуска Африка и бройките нарастват", предупреди Кристалина Георгиева.

Но до момента световните обещания за намаляване на емисиите представляват между една трета и две трети от необходимото за оставане под целта от два градуса по Целзий на затопляне, което е по-малко амбициозната цел на Парижкото споразумение за климата от 2015 г., отбеляза Кристалина Георгиева.

Това води до бързо нарастващи разходи за адаптация към екстремните метеорологични явления и по-високите нива на световния океан, като Програмата на ООН за околната среда изчислява, че до 2030 г. развиващите се държави ще се нуждаят годишно от суми между 140 и 300 милиарда долара, за да се справят с последиците. Най-малко 30 до 50 милиарда долара от тази сума е необходима само за Субсахарска Африка, според изчисленията на МВФ.

Покачването на нивото на световния океан и наводненията вече костват 3,8 милиарда евро годишно на Западна Африка, а общите разходи на континента са от порядъка на 7-8 милиарда долара годишно, заяви президентът на Африканската банка за развитие Акинвуми Адесина.

Това включва два милиарда долара щети в Южна Африка от циклоните през последните години, както и загуба на милиони хектари посеви от скакалци и други последици от наводненията в Източна Африка. Същевременно все по-голяма част от територията на Сахел се превръща в пустиня, отбеляза той.

Миналата година инвестициите, свързани с климата, нараснаха в световен план с 50 процента, но все още съставляват само четвърт от един процент от общите инвестиционни фондове от 49 трилиона долара, отбеляза Георгиева. Приемането на по-добри стандарти в обявяването на рисковете за финансовата стабилност, свързани с климата, ще бъде от ключово значение, каза Кристалина Георгиева и допълни, че МВФ работи по въпроса заедно с други институции, като Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Тя призова всички страни да действат възможно най-бързо за справяне с климатичните заплахи и да увеличат усилията за намаляване на емисиите.

"Богатите държави трябва да направят повече, нововъзникващите пазари трябва да направят повече, на бедните страни трябва да се помогне да направят повече", заяви Кристалина Георгиева.

"Ако не поемем отговорност за нашата собствена съдба през това десетилетие, няма значение колко са хубави плановете ни за 2050 г., защото те няма да се осъществят", предупреди управляващият директор на Международния валутен фонд.

Надежда след песимистичното начало

Със сделките за метана и обезлесяването климатичната конференция в Глазгоу предлага надежда след песимистичното начало, пише в. "Ню Йорк таймс".

Световните лидери, събрали се в Глазгоу, постигнаха споразумения за намаляване на емисиите на метан и спиране на обезлесяването, давайки тласък на усилията за борба с климатичните промени. В същото време до края на конференцията предстоят още по-трудни преговори, за да се намерят начини за избягване на катастрофално затопляне на планетата.

Байдън изразходва голямо количество изкопаеми горива в името на борбата с климатичните промени, коментира в. "Вашингтон таймс". Президентът беше обвинен в лицемерие заради кортежа си от 85 автомобила, с които пристигна за срещата на Г-20 в Рим през уикенда, а след това за кортежа си от 21 автомобила при пътуването му от Единбург до Глазгоу за конференцията за климата, изтъква изданието.

Според наличната информация антуражът на Байдън включвал четири самолета и един хеликоптер, което накара сенаторът Джон Барасо от комисията за енергията и природните ресурси към Сената на САЩ да повдигне въпроси за въглеродния отпечатък на американското правителство. Републиканецът изпрати писма до висши правителствени служители със запитване колко струва конференцията на данъкоплатците, каква е числеността на служителите от изпълнителната власт и придружаващия персонал, присъстващи на конференцията, и какво е въздействието от тяхното пътуване от гледна точка на парниковите емисии.

Задръстване от частни самолети

Съобщава се, че конференцията е довела до "задръстване" от частни самолети. По изчисления на британската преса над 400 неекологични частни самолета са докарали висши длъжностни лица и знаменитости за форума в Глазгоу. Някои от тях после са се качили на лимузини, за да стигнат до мястото на конференцията.

В. "Дейли мейл" отбелязва, че по най-скромни сметки частните самолети, пристигащи за конференцията, биха изгорили общо 13 000 тона въглероден диоксид, което се равнява на потребяваното количество от над 1600 британци за цяла година.

Налагането на международна цена за въглеродните емисии може да намали отделянето на парникови газове в глобален план с 12 процента, а това да струва по-малко от 1 процент от световния брутен вътрешен продукт, се казва в доклад на Световния икономически форум и "ПрайсуотърхаусКупърс", цитиран от в. "Гардиън". Според доклада облагането на замърсяването би струвало по-малко от икономическите загуби, причинени от последиците от климатична криза, посочва изданието.

mediapool.bg