Кламер БГ - Новини: Заев: София не дава гаранции нито на Скопие, нито на ЕС, че ще отблокира процеса

Заев: София не дава гаранции нито на Скопие, нито на ЕС, че ще отблокира процеса

България

|
Вт, 12 Окт 2021г. 16:27ч.
Заев: София не дава гаранции нито на Скопие, нито на ЕС, че ще отблокира процеса

Зоран Заев, сн. БГНЕС

Премиерът на РС Македония Зоран Заев каза, че нито той, нито ЕС са получили гаранции от България за отблокиране на процеса на членство на страната в ЕС.

Заев каза, че работните групи продължават да работят и че може да се намери решение, ако и двете страни го искат.

"Казах, че ние не получихме гаранции от България по време на организираната от Словения срещата на върха ЕС-Западни Балкани, нито ЕС получи гаранции. Посланията бяха ясни и вярвам, че президентът Радев е разбрал самите послания. Потвърждавам , че двустранните въпроси трябва да седнем двустранно и да ги разрешим", посочи Заев, цитиран от БГНЕС.

България очаква Северна Македония да подпише нов документ с шест конкретни ангажимента, за да преразгледа позицията си и да одобри преговорната й рамка за членство в ЕС. От Скопие засега няма реални стъпки в отговор на българските изисквания, а София не дава никакви сигнали, че е възможен бърз пробив. Въпреки това Заев периодично повтаря, че очаква проблемът да бъде решен още през декември. Натискът на ЕК, САЩ и някои страни членки към София остава силен, но на европейско ниво има и някои от богатите страни, които имат резерви към разширяването на ЕС.

"Работните групи продължават да работят. Вярвам, че ще бъдат постигнати хармонизирани текстове, този въпрос ще бъде решен, защото това са разрешими въпроси, т.е. ще кажа, че краткото име е същото като дългото име, Северна Македония е същото като Република Северна Македония, че нямаме териториални претенции нито към един от съседите. Разбира се, нямаме териториални претенции към Република България", каза Заев,.

Македонските управляващи обаче казват, че македонският език и идентичност са извън преговорите, а България има претенции около формулировката на езика, който се говори в Северна Македония. Историческите спорове пък влизат и в графа идентичност.

"Ако едната страна иска да продължи да блокира и да прави това, тя остава отстрани. Определено се нуждаем от подкрепата на България, тя е един от първите ни съседи, източна съседка. Освен приятели, ние често се наричаме братя, а братята си помагат, не намират начини и причини да се блокират", посочи Заев.

Едно от основните искания на България е Северна Македония е готова да впише българите в конституцията си наравно с другите народи и Заев каза, че не го смята за намеса във вътрешните работи на страната си.

Право на всяка държава е да поиска, както наше право е да решим дали да го направим, каза премиерът на РСМ.

Заев коментира и друга актуална тема в Северна Македония.

След изявлението на лидера на ДСИ Али Ахмети, че следващата стъпка е президент на държавата да бъде албанец, Заев каза на пресконференция днес, че чака момента, когато всички граждани ще бъдат готови за президент албанец, съобщи телевизия "Сител".

"Искам да съм жив и здрав, аз и всички ние, и да дочакам този момент. Това ще означава утвърждаване на личност, гражданин преди всичко, за когото без значение от неговата етническа принадлежност, 50% от "македонците, 50% от албанците, 50% от сърбите, власите, ромите, бошняците и всички, които живеят в страната ни, биха гласували да бъде президент", каза Заев.

mediapool.bg