Кламер БГ - Новини: Държавата и пътните фирми се разбраха, протестите спират

Държавата и пътните фирми се разбраха, протестите спират

България

|
Вт, 12 Окт 2021г. 18:25ч.
Държавата и пътните фирми се разбраха, протестите спират

Държавата и пътните фирми се разбраха, протестите спират

Диалогът между държавата и пътни бранша е възстановен. Протестите спират и продължават разговорите за уточняване на детайлите по отношение на плащанията към компаниите.

Целта е браншът да работи спокойно, при изрядни договори и в интерес на държавата и гражданите.Това съобщиха министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова и инж. Стефан Чайков, председател на Управителния съвет на Българска браншова камара "Пътища" след работна среща в сградата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

До подновяването на диалога се стигна след три дни на протести на фирмите с авансите, по думите на Комитова, и изкарването на строителна техника на жълтите павета под прозорците на Министерския съвет и Президентството.

Какво се разбраха МРРБ и камарата?

След като в петък срешата между регионалния министър арх.Виолета Комитова и пътния бранш се провали, във вторник най-после се състоя, като и двете страни направиха отстъпки в името на диалога.

Освен арх. Комитова в срещата участваха още заместник-министъра на правосъдието Иван Демерджиев, и. д. председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) инж. Ивайло Денчев и представители на браншовата организация.

Двете страни се разбраха да се разплатят дължащите се 62 млн. лв. на пътно-поддържащите фирми за миналогодишното зимно поддържане. За целта трябва да започне фактуриране на нефактурираните сертификати, за да могат да бъдат разплатени от АПИ.

В актуализацията на бюджета бяха отпуснати 100 млн. лв. за зимно поддържане. Очаква се в четвъртък на старопланинските проходи да падне сняг, така както се случи в събота на Петрохан, сочи прогнозата на НИМХ.

Зимното почистване и поддържане на републиканската пътна мрежа е осигурено, заяви и. д.председателят на Управителния съвет на АПИ Ивайло Денчев.Той не уточни дали вече е започнало възлагането на фирмите.

В понеделник от МРРБ посочиха, че зимното поддържане ще се възлага чрез подписване на допълнителни споразумение между АПИ и пътните фирми с договори за текущ ремонт и поддържане.

Служебното правителство и аз, като регионален министър, държим да продължим да работим с тези наши фирми, специализирани в пътното строителство, които са изградили капацитет през годините и са натрупали много опит, каза арх. Комитова.

Тя посочи, че МРРБ се е натъкнало на недобри документи, които трябва да бъдат преправени.

Договаряме условията, по които ще продължим да работим, допълни Комитова.

Пети национален протест

Преди помирителната среща пътните фирми излязоха на пети национален протест на жълтите павета. За втори пореден ден те блокираха движението в центъра на София от 8 до 12 часа с тежка механизация - самосвали и снегорини.

Около обед протестът се премести пред сградата на МРРБ, след като стана ясно, че премиерът Стефан Янев няма да се срещне с тях, а арх. Комитова ги беше поканила на среща.

Работниците носеха плакати "Пътният бранш е пред фалит", "Ще има зима без снегорини" и скандираха "Оставка".

Причина за недоволството на пътния бранш бе липсата на диалог с държавата за неразплатените 930 млн. лв. по договорите за текущ ремонт и поддържка.

До понеделник вечер позицията на Министерството на регионалното развитие и благоустройството е, че този въпрос трябва да бъде решен от новото Народно събрание.

Ръководството на браншова камара "Пътища", която е организатор на протеста, искаше оставката на регионалния министър.

В понеделник представителите на пътните компании връчиха нотариални покани на АПИ за изплащане на дължимите суми. От браншовото камара дори предупредиха, че е възможно фирмите да потърсят парите си по съдебен път.

От МРРБ обявиха в понеделник, че тези претенции трябва да бъдат отнесени към бъдещото Народно събрание. МРРБ е готово да даде пари само за зимното поддържане на пътищата за предстоящия сезон, за което има осигурени 100 милиона лева в бюджета. Това обаче може да стане, след като бъдат сключени нови двустранни споразумения между АПИ и фирмите.

Днес пред журналисти председателят на Управителния съвет на браншовата камарата Стефан Чайков каза, че няма за какво да се сключват нови споразумения по действащите договори. Той посочи, че разпределянето на излишъците в държавния бюджет с Постановление на Министерския съвет не е обявено за незаконна практика. С прехвърлянето на топката към следващия парламент правителството абдикира от отговорността си, заяви председателят на камара "Пътища".

Междувременно правосъдният министър Янаки Стоилов обяви, че Министерството на правосъдието предлага промени в Закона за обществените поръчки, в частта за т.нар. инхаус поръчки, по които ГЕРБ раздаде милиарди на пътния бранш без състезание.

За да бъде спряна тази порочна практика се предлага да се въведе ограничение, което да казва, че такова вътрешно възлагане може да се прави само ако изпълнителят на задачата има ресурс - човешки и технически, да извърши поне 80 процента от дейностите по договора.

mediapool.bg