Кламер БГ - Новини: Забрана за влизане у нас на граждани от 15 държави

Забрана за влизане у нас на граждани от 15 държави

България

|
Пон, 16 Март 2020г. 20:02ч.
Забрана за влизане у нас на граждани от 15 държави

Временно се забранява на граждани от 15 държави да влизат в България, считано от 00:00 часа на 18 март. Временната забрана, за която здравният министър е издал заповед, засяга гражданите на Китай, Иран, Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Корея, Франция, Германия, Нидерландия, Швейцария, Великобритания и Северна Ирландия.

Изключение са гражданите с постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България и членовете на техните семейства.

Тези държави са определени като рискови заради по-големия брой регистрирани случаи на заболели от Covid-19.

Забраната ще е в сила до изричната й отмяна.

По-рано главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев съобщи, че се разширява с още пет държави списъкът с местата, откъдето връщащите се биват поставяни под задължителна 14-дневна карантина. Това са Франция, Германия, Швейцария, Великобритания и Нидерландия. Гражданите, които са влезли от тези страни ще са под задължителна 14-дневна карантина.

При пристигане независимо дали по въздух или земя, ще се дава предписание за задължителна карантина и ще се предупреждава, че лицето носи наказателна отговорност ако я наруши - с глоба или затвор.

С друга заповед здравният министър Кирил Ананиев разпореди разкриването на временни звена за граничен здравен контрол на граничните контролно-пропускателни пунктове Гюешево, Видин, Връшка чука, Маказа - Нимфея и Илинден – Ексохи.

mediapool.bg