Кламер БГ - Новини: Как да проверим пределната цена на лекарствата в реално време

Как да проверим пределната цена на лекарствата в реално време

България

|
Вт, 17 Март 2020г. 10:56ч.
Как да проверим пределната цена на лекарствата в реално време

Епидемията от коронавирус предизвика глобален дефицит на санитарни материали като маски, дезинфектанти, но също и на лекарства, витамини и хранителни добавки за стимулиране на имунната система. Изострящият се дефицит, включително и у нас, е предпоставка за спекула, срещу която властта започна поредица от акции. Дезинфектантните и маските са стоки, чиито цени не подежат на регулация и синдикатите поискаха в рамките на извънредното положение да бъдат въведени пределни цени за тях.

Цените на лекарствата обаче са сред най-строго регулираните и те имат пределни цени – както отпусканите по лекарско предписание, така и продуктите без рецепта. Отделен въпрос е, че пределните цени на лекарствата са максималните възможни и при нормални обстоятелства лекарствата се продават в търговската мрежа на по-ниски. Законно допустимите надценки за търговците на едро (дистрибутори) и аптеките също са фиксирани в закон. За лекарствата до 10 лева размерът на надценките е 7% за дистрибуторите и 20% за аптеките. За лекарствата от 10 до 30 лева дистрибуторите имат право на 6% надценка, а аптеките – 18% и за лекарствата над 30 лв. законовите надценки са 4% за дистрибуторите, но не повече от 10 лева и 16% за аптеките, но не повече от 25 лева.

Всеки гражданин, преди или при закупуването на лекарствени продукти от аптечната мрежа, може да провери каква е пределната цена, на която лекарството е разрешено да се продава, посочват от Министерството на здравеопазването. Проверката може да се извършва в реално време чрез уеб-портала и мобилното приложение на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти.

Така хората могат да проверят дали лекарствата се продават на цени, различни от законово регламентираните.

Уеб-порталът на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти се намира на интернет адрес: https://portal.ncpr.bg

Мобилното приложение за достъп до цените на лекарствените продукти може да изтеглите от: https://ncpr.bg/images/android_medicine/medicine.apk

След отваряне на мобилното приложение трябва да въведете търговското наименование или международното непатентно наименование (INN) на лекарствения продукт, за който ви е необходима информация. Наименованието на лекарствения продукт трябва да е изписано на латиница точно и достоверно. В противен случай визуализирането на лекарствения продукт няма да се осъществи.

След въвеждането на търговското наименование или INN, на екрана се визуализират данни за всички лекарствени форми на съответния лекарствен продукт в окончателнна опаковка, INN, цена на дребно с включен ДДС (продажна цена в аптечната мрежа), цена на едро с включен ДДС и режим на предписване.

В резултат на търсенето се удостоверява пределната максимална продажна цена на лекарствения продукт при закупуване от аптечната мрежа.

mediapool.bg