Кламер БГ - Новини: Забравеният кредит за медиите на Пеевски от КТБ

Забравеният кредит за медиите на Пеевски от КТБ

България

|
Пон, 01 Апр 2019г. 19:41ч.
Забравеният кредит за медиите на Пеевски от КТБ

Близо пет години след началото на разследването за източването на Корпоративна търговска банка (КТБ), прокуратурата все още не е запозната със собствената си проверка, която стига до извода, че медиите на депутата от ДПС Делян Пеевски "Монитор", "Телеграф" и "Политика" са купени с кредит от същата банка. Преди дни наблюдаващият прокурор по делото Иван Гешев за пореден път заяви, че не е запознат с постановление на колегата си Ангел Илиев от 2009 г., съобщи Свободна Европа. То е в резултат на извършена проверка и с него се отказва образуване на разследване поради липса на престъпление.

На въпрос дали е прочел изводите от преди десет години, Гешев заяви:

"Вземете ми го пратете на имейл, че сте много пристрастен в това постановление. Сигурно е много интересно, пратете ми го, ще го прочета...Сигурно някакви много интересни неща пише вътре...“

Гешев реагира по същия начин и през 2017 г., когато разследването приключи и делото бе внесено в съда. Тогава той заяви, че за първи чува за подобно нещо. На същата пресконференция каза, че едва ли има по-запознат от него със ситуацията около фалиралата банка.

Въпросното постановление бе публикувано от Биволъ още преди четири години. В него се посочва, че трите дружества "Монитор" ООД, "Телеграф" ООД и "Политика днес" ООД, които издават вестниците, са купени през 2007 г. от "Нова българска медийна група" с кредит от КТБ.

За тези заеми се знае от над 10 години. Нещо повече, самият Пеевски е признавал, че е купил вестниците си с пари от КТБ. Очевидно прокуратурата е пропуснала и това.

"След извършване на покупко-продажбата на мажоритарния дял от акциите на посочените дружества, то "Нова българска медийна група холдинг" ЕООД фактически става собственик и на издаваните вестници", пише в постановлението. Собственик на холдинга към 2007 г. е майката на Пеевски – Ирена Кръстева.

Факсимиле от постановлението на прокурор Ангел Илиев от 2009 г.

Гешев не е единственият, който отказва да си спомни името на депутата на ДПС. Основният прокурорcки свидетел по делото КТБ – Бисер Лазов – също твърди, че никога не е виждал депутата в банката или кабинета на собственика й Цветан Василев. Миналата седмица Лазов дава показания пред съда в продължение на два дни.

mediapool.bg