Кламер БГ - Новини: Майките на деца с увреждания се разбраха със социалния министър за индивидуалната оценка

Майките на деца с увреждания се разбраха със социалния министър за индивидуалната оценка

България

|
Вт, 02 Апр 2019г. 11:06ч.
Майките на деца с увреждания се разбраха със социалния министър за индивидуалната оценка

Майките на деца с увреждания от инициативата "Системата ни убива“ постигнаха договореност със социалния министър Бисер Петков относно оспорваната от тях Методика за извършване на индивидуална оценка на потребностите от подкрепа за хората с увреждания, съобщи БНР.

Миналата седмица документът беше одобрен от правителството, след което майките излязоха с отворено писмо до премиера Бойко Борисов и обявиха готовност за нови протести, ако текстовете не бъдат променени.

В отвореното си писмо майките настояваха методиката да бъде по-справедлива, като се отчитат специфичните нужди на децата и възрастните с увреждания. Те искат по-качествен и ефективен модел на закона за личната помощ.

След разговори с Бисер Петков стана ясно, че предстоят работни срещи за доработка на текстовете. Методиката влезе в сила на 1 април. Още при обсъждането ѝ в Националния съвет за хора с увреждания социалният министър обяви, че три месеца след влизането на документа в сила ще му бъде правен анализ и в зависимост от това ще се правят корекции в текстовете.

Методиката е базирана на международната класификация на функционирането, уврежданията и здравето на Световната здравна организация.

mediapool.bg