Кламер БГ - Новини: За десет години лошото правосъдие у нас струва поне 13 млн. лв.

За десет години лошото правосъдие у нас струва поне 13 млн. лв.

България

|
Пет, 08 Окт 2021г. 09:09ч.
За десет години лошото правосъдие у нас струва поне 13 млн. лв.

Мария Павлова, Снимка: БГНЕС

Над 600 осъдителни решения срещу България е произнесъл Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) през последните 10 години. Това съобщи пред БГНЕС зам.-министърът на правосъдието Мария Павлова. По тези дела държавата е платила близо 13 млн. лв. обезщетения.

Само за миналата година срещу България има 35 осъдителни решения.

"За миналата година най-честите нарушения са за нарушаване правото на мирно ползване на собствеността, правото на личен и семеен живот, забраната за нечовешко и унизително отношение, правото на справедлив процес", обясни Павлова.

Положителната тенденция, че осъдителните решения все пак намаляват. За десетгодишния период най-много са били през 2011 – 53 на брой. Тогава са платени над 2 млн. лв. обезщетения.

Проблемът с липсата на справедливост у нас отдавна е във фокуса на ЕСПЧ. Страната е осъждана многократно и за бавно правосъдие, и за накърняване на основни права, и за редица други нарушения. Въпреки това през последните 10 години институциите отказват да променят отношението си към разследвани, подсъдими и арестанти.

Единият вариант за дисциплиниране на институциите е те сами да плащат от бюджетите си обезщетенията, обяснява зам.-министърът.

"Когато се касае за решения по дела, на магистратите не може да им се търси отговорност във връзка с постановени техни актове или извършени действия в хода на водените от тях дела, доколкото същите не съставляват умишлени престъпления", казва тя.

В момента срещу България има близо 500 висящи жалби пред ЕСПЧ. Картината с качеството на родното правосъдие се допълва и от вътрешния механизъм за компенсиране за бавно правосъдие. По него хората, пострадали от забавяне, могат да сключат споразумения за обезщетение с правосъдното министерство.

"За съжаление, през последните години се увеличава броят на споразуменията, които се сключват. Той действа от 2012 г. и от тогава до момента изплатената по този механизъм сума вече надхвърля 5 млн. лева. Има доста фрапантни случаи. Има две административни дела на Благоевградския окръжен съд, по които решенията са постановени след 18 години. В районен съд има дело за кражба, при което присъда на първа инстанция е постановена след 14 години. По тези конкретни дела споразуменията и сумите, които са изплатени от страна на българската държава са по 10 000 лева на дело на пострадал, което е максималният размер на обезщетение по този механизъм", казва Павлова.

mediapool.bg