Кламер БГ - Новини: За 3 часа и 42 минути в "Пряката линия" Путин отговори на 70 въпроса

За 3 часа и 42 минути в "Пряката линия" Путин отговори на 70 въпроса

Свят

|
Ср, 30 Юни 2021г. 18:25ч.
За 3 часа и 42 минути в "Пряката линия" Путин отговори на 70 въпроса

Сн. ЕПА/БГНЕС

Днешната "пряка линия" с руския президент Владимир Путин продължи 3 часа и 42 минути и за това време държавният глава отговори на 70 въпроса на граждани, зададени по различните канали за връзка, предаде ТАСС.

Прекият ефир започна в 12,07 часа. Въпроси към Путин пристигаха до самия край на предаването. По данни на телевизия "Россия-24" постъпили са общо 2 290 967 въпроса.

Президентът обеща властите да не оставят без внимание нито едно запитване или проблем, повдигнат от руснаците в "пряката линия".

За инцидента с британския кораб край Крим

Британският боен кораб, който според Русия е навлязъл в нейни териториални води край Крим по-рано този месец, го е направил с цел да провери как ще реагират руските сили, заяви днес президентът на Русия Владимир Путин, цитиран от Ройтерс.

"Това, разбира се, беше провокация", каза той. "Но даже и да бяхме потопили британския разрушител край Крим, едва ли светът щеше да бъде на ръба на Трета световна война", добави Путин.

По думите му британският разрушител "Дифендър" е действал в синхрон с американски разузнавателен самолет със задачата вероятно да наблюдава руския военен отговор на появата на британския кораб. Според Путин руските сили разгадали намеренията на американците и реагирали съответно, за да не допуснат изтичането на поверителни данни.

Относно инцидента миналата сряда с "Дифендър" Москва твърди, че нейни кораби са отправили предупредителни изстрели, а самолет е пуснал бомби по пътя на британския кораб край Кримския полуостров, анексиран от Русия през 2014 г. Британската страна отрече тези твърдения и обясни, че корабът е извършвал мирно преминаване през украински териториални води.

Путин потвърди готовността си за среща с президента на Украйна Володимир Зеленски, но добави, че преди това трябва да се разбере за какво ще говорят.

"Той (Зеленски) даде Украйна на пълно външно управление. Ключови въпроси от жизненоважните дейности на Украйна се решават не в Киев, а във Вашингтон. Отчасти - в Берлин и в Париж. Така че за какво да разговаряме?", заяви Путин. "Въпреки това аз не се отказвам от подобен род среща. Трябва само да се разбере за какво ще говорим", каза Путин.

Путин се е ваксинирал със Спутник V

Путин разказа, че се е ваксинирал с руската ваксина Спутник V, предаде ТАСС. По-рано Кремъл не съобщи какъв препарат руско производство е инжектиран на държавния глава и заяви, че всички руски ваксини са ефикасни.

Близки на руския лидер са се заразили с коронавируса след ваксиниране, но са понесли инфекцията леко, изтъкна държавният лидер. Той не разкри кои са те, като се ограничи да каже, че са от най-близкото му обкръжение.

Действията на властите в редица региони от Руската федерация целят да се избегне въвеждането на локдаун заради разпространението на коронавируса, заяви Путин. Запитан ще бъде ли и занапред доброволно имунизирането в Русия, Путин заяви, че остава противник на задължителната обща ваксинация. Въвеждането на задължително ваксиниране за отделни категории хора на места се извършва строго според закона, подчерта той. По-нататъшното разпространение на пандемията може да бъде предотвратено единствено чрез ваксинация, посочи той.

Руският президент разчита, че Русия ще постигне такъв колективен имунитет, че всички икономически сектори да се върнат към обичайния си режим на работа. "Надявам се, в крайна сметка, все пак да постигнем такъв колективен имунитет, за какъвто говорим, включително благодарение на активния процес на имунизация, и училищата, висшите учебни заведения, малките и средни предприятия, както и нашите големи компании да заработят в обичайния си режим", каза Путин.

Да се оплачеш на Путин

Руският в. "Комсомолская правда" обяснява и "къде отиват жалбите, не попаднали в ефира на "пряката линия". Някои писма, телеграми, аудио- и видеоклипове се изпращат в ресорните ведомства и на местните власти с цел да се вземат мерки. Освен това Путин връчва редица сигнали на министри и губернатори по време на лични срещи. Други решения пък се вземат още по време на подготовката за събитието.

За мнозина хора в Русия шансът да се обърнат към държавния глава е като да пратят желание на един истински Дядо Мраз. Във всекидневието местната бюрокрация може да куца, за някои неща се налага да обикаляш с години. Но стига да се оплачеш на Путин - и всеки проблем се решава за броени дни, дори за часове, уверява "Комсомолская правда".

mediapool.bg