Кламер БГ - Новини: Предстоящи обвинения пред съд в Ню Йорк срещу бизнеса на Тръмп

Предстоящи обвинения пред съд в Ню Йорк срещу бизнеса на Тръмп

Свят

|
Четв, 01 Юли 2021г. 13:09ч.
Предстоящи обвинения пред съд в Ню Йорк срещу бизнеса на Тръмп

Доналд Тръмп

Първото наказателно дело, заведено от нюйоркската прокуратура срещу "Тръмп органайзейшън" и нейния главен финансов директор, ще стане днес публично в съда, пише в. "Уолстрийт джърнъл". След тригодишно разследване те ще бъдат подведени под съдебна отговорност за данъчни престъпления, твърди американският всекидневник, като се позовава на запознати със случая източници.

Обвиненията срещу компанията и нейния дългогодишен финансист Алън Уайсълбърг са удар по бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, който до този момент успяваше да се защити при голям брой наказателни и граждански дела по време и след пребиваването си в Белия дом. Първоначалните обвинения сега обаче не засягат лично Тръмп, твърди негов адвокат, което би означавало, че не се оправдават очакванията за съдебно дело за верността на личните данъчни декларации на Тръмп, отбелязва деловото издание.

Според запознати подсъдимите ще се явят днес пред съд в Манхатън и обвиненията ще станат публични. Твърди се, че "Тръмп органайзейшън" и Уайсълбърг ще бъдат обвинени в неплащане на данъци за служебни облаги. От месеци окръжната прокуратура в Манхатън и главната прокуратура на щата Ню Йорк разследват дали финансовият директор и други служители на бизнес организацията на Тръмп незаконно не са плащали данъци върху автомобили, апартаменти и такси за частни училища, плащани от групата.

"Уолстрийт джърнъл" цитира бивши прокурори, според които съсредоточаването върху странични служебни облаги е нещо необичайно и рядко срещано, въпреки че подобни обвинения са ставали част от големи съдебни процеси. Някои юристи казват, че ако обвинението се свежда само до това, то процесът ще изглежда пристрастен, тъй като много други компании са обвинявани във връзка с осигуряване на странични облаги. Други пък твърдят, че първоначалните обвинения са тактически прийом за оказване за натиск върху Уайсълбърг, който досега отказваше да съдейства на прокуратурата.

Ако той бъде признат за виновен за незначително данъчно престъпление, финансистът може да бъде осъден на максимум една година затвор. Възможно е прокуратурата да го заплаши със затвор, за да сътрудничи. Мнозина обвиняеми с чисто съдебно досие обаче получават условни присъди, отбелязва "Уолстрийт джърнъл".

По същата тема в. "Ню Йорк таймс" констатира, че предстоящото повдигане на обвинения е сериозно развитие в разследванията, ръководени от окръжния прокурор на Манхатън Сайръс Ванс младши и щатския главен прокурор Летиша Джеймс. Авторите на статията също са на мнение, че делото е удар по Тръмп, който досега заклеймяваше разследванията като политически мотивирани. Въпреки че той може да призове поддръжниците си да се обединят около идеята, че е жертва на "лов на вещици", защитата от наказателните обвинения срещу неговата бизнес организация може да го отклони от намеренията му да се кандидатира отново за президент, отбелязва нюйоркският всекидневник.

През по-голямата част от своята кариера Алън Уайсълбърг е действал на заден план и изглежда като типичния счетоводител: човек със среден ръст в раиран или тъмен костюм, с очила, мустаци и дрезгав глас. Финансистът сякаш постоянно е на работа от рано сутринта до късна вечерта, никога не излиза в отпуск, както казва самият той, а и други хора. Когато служители влизали в кабинета на Тръмп, често заварвали там Уайсълбърг, седнал на стол вдясно от бюрото на шефа, отбелязва "Ню Йорк таймс".

В. "Вашингтон пост" цитира интервю, дадено вчера от бившия президент за телевизия "Фокс нюз", в което той нарича "безсмислени" множеството разследвания срещу него, включително процедурата по импийчмънт. "Радикалните леви прокурори в Ню Йорк ме погнаха - човек трябва да се бие", казал Тръмп.

Според "Вашингтон пост" двете разследвания - на Сайръс Ванс младши и Летиша Джеймс, - вероятно произтичат от показанията на Майкъл Коен, който години наред беше адвокат на бившия американски президент и негов яростен защитник. Той обаче се обърна срещу Тръмп през 2018 г., след като сам попадна под прицела на следователите. Коен се призна за виновен, че по време на кампанията за президентските избори през 2016 г. е платил тайно на жена, който твърдяла че преди години е имала любовен роман с Тръмп. След това адвокатът свидетелства, че Тръмп е направлявал незаконни плащания, припомня "Вашингтон пост".

mediapool.bg