Кламер БГ - Новини: Журналисти от унгарски новинарски сайт масово напускат заради правителствена намеса

Журналисти от унгарски новинарски сайт масово напускат заради правителствена намеса

Европа

|
Пет, 24 Юли 2020г. 16:54ч.
Журналисти от унгарски новинарски сайт масово напускат заради правителствена намеса

Трима редактори на водещия унгарски независим новинарски портал "Индекс" (index.hu) и около 60 журналисти подадоха оставки днес заради уволнението на главния редактор на сайта Саболч Дул, което според тях е "открит опит за упражняване на натиск", предаде Ройтерс.

Журналистите, представляващи близо две трети от работещите в "Индекс", посочиха в изявление, публикувано на сайта, че са решили да напуснат, след като председателят на управителния съвет е отхвърлил искането им да върне освободения главен редактор на поста.

Уволнението на Дул увеличи тревогата сред унгарските журналисти, които смятат, че правителството на министър-председателя Виктор Орбан засилва атаката си срещу медийните свободи.

"Ние от години казваме, че според нас има две условия за независимата дейност на "Индекс": не бива да има външно вмешателство в съдържанието, публикувано от сайта, или в неговия състав и структура", заявиха журналистите.

"Уволнението му е явна намеса в редакторския състав и ние не можем да разглеждаме това по друг начин, освен като открит опит за упражняване на натиск", казаха те.

Външният министър Петер Сиярто заяви на пресконференция вчера в Португалия, че срещу правителството се отправят "неверни обвинения" във връзка със свободата на медиите.

"Индекс" сега е най-голямата медийна организация в Унгария, която е критична към правителството.

mediapool.bg