Кламер БГ - Новини: Френската полиция разтури голям мигрантски лагер близо до Париж

Френската полиция разтури голям мигрантски лагер близо до Париж

Европа

|
Ср, 29 Юли 2020г. 14:01ч.
Френската полиция разтури голям мигрантски лагер близо до Париж

Около 1500 души бяха евакуирани днес от голям мигрантски лагер в Обервилие край Париж, предаде Франс прес в сряда. Операцията демонстрира стремежа на правителството да възпрепятства появата на всякакви импровизирани лагери в столицата и близката околност, отбелязва агенцията.

Евакуираните мигранти се разпределят в центрове за настаняване и физкултурни салони в столичния регион, съобщи полицията в Париж, като напомни по-специално санитарните рискове в контекста на пандемията.

Става дума главно за самотни мъже, пристигнали от Африканския рог и Афганистан.

"Хората са изтощени, за някои това е вече десетата евакуация. Те знаят, че ще ги откарат във физкултурни салони и половината от тях още тази вечер ще се озоват на улицата", казва със съжаление Силвана Гата от групата "Уилсън" за солидарност с мигрантите.

Нещата са "необясними" според 32-годишния сомалиец Алалисад, евакуиран за пети пореден път.

"Не разбирам какво става, те идват да ни вземат, слагат ни в хотели за по три месеца, после сме пак на улицата. Не разбирам защо френското правителство пилее толкова пари, за да ни настанява в хотели, вместо да ни даде подслон за по-дълго време", се пита той, понесъл раница - единствения си багаж.

"За четвърти път съм в лагер, животът във Франция е труден, не съм очаквал такова посрещане", казва Исмаел Фатах, който спокойно чака на опашка пред автобуса. "В страната ми има война, не съм тук по свой избор", обяснява 29-годишният баща на семейство - суданец, чийто син е роден във Франция.

mediapool.bg