Кламер БГ - Новини: Ефикасността на кръвната плазма при пациенти с Covid-19 е съмнителна

Ефикасността на кръвната плазма при пациенти с Covid-19 е съмнителна

Коронавирус

|
Пет, 23 Окт 2020г. 15:48ч.
Ефикасността на кръвната плазма при пациенти с Covid-19 е съмнителна

Преливането на кръвна плазма от излекувани от Covid-19 на новозаразени пациенти с патогена не им гарантира, че няма да изкарат заболяването в тежка форма и няма да умрат от него, предава Франс прес.

Този метод е официално разрешен в някои държави, сред които фигурират Индия и САЩ.

Според публикувано индийско изследване кръвната плазма от оздравели пациенти е доказала ограничена ефикасност при лечението на пациенти със умерена форма на Covid -19.

Този извод бил направен по време на клинични изпитания, извършени на случаен принцип, в десетки индийски държавни и частни болници. Методът не е довел до понижаване на броя на смъртните случаи. Преливането не е помогнало и за възпрепятстване на болестта да премине от умерена в тежка форма.

Проучването е било финансирано от Индийския съвет за медицински изследвания. Били са проследени 464 случая на пациенти на средна възраст 52 години. Те били разделени на произволен принцип в две групи. Контролната група от 229 пациенти получила традиционно лечение срещу Covid-19, докато 235 заразени получили преливания с кръвна плазма от оздравели плюс обичайното лечение.

След 28 дни 44 участници /19 на сто/ на групата с плазмата и 41 /18 на сто/ от контролната група развили тежка форма на болестта или се споминали.

Но при пациентите с преливания били наблюдавани и положителни ефекти като облекчаване на дишането и на признаците на умора. Вирусът бил и по-рядко наличен на седмия ден от лечението.

Резултатите от изследването трябва да се приемат с известни резерви, изтъква агенцията, тъй като използваната кръвна плазма в Индия съдържала от 6 до 10 пъти по-малко антитела, от тази, прилагана за същата цел във Великобритания.

mediapool.bg