Кламер БГ - Новини: Пандемията срина посещенията и приходите на Айфеловата кула

Пандемията срина посещенията и приходите на Айфеловата кула

Коронавирус

|
Пет, 23 Окт 2020г. 16:59ч.
Пандемията срина посещенията и приходите на Айфеловата кула

Посещенията на Айфеловата кула са намалели тази година заради коронавируса с 80 процента, а оборотът - със 70 на сто, съобщи директорката по комуникациите на Дружеството за експлоатация на Айфеловата кула (SETE) Изабел Ену пред АФП, цитирана от БТА в петък.

При капацитет от 25 000 туристи дневно, посещенията са едва 2500, каза пред Ер Те Ел (RTL) президентът на дружеството Жан-Франсоа Мартенс. От началото на септември визитите са между 10 и 20 на сто от обичайните, допълни той. Причина за това са ограничителните мерки заради пандемията, заради които асансьорите се пълнят наполовина, а наскоро въведеният вечерен час не позволява монументът да работи до полунощ, както е било досега.

Посещенията намаляват най-вече заради липсата на туристи, 80 до 85 на сто от които обикновено са чужденци, отбеляза Изабел Ену.

Сегашната клиентела е "местна": парижани, жители на департамента, други французи, изтъкна Мартенс, който е бивш заместник по туризма на парижката кметица Ан Идалго.

Затова дружеството е променило стратегията си. Сега то се съсредоточава към местни посетители, повечето от които идват семейно. На първия етаж специално за децата е организирана историческа обиколка. Скоро ще бъде организирана и игра с инструкции за търсене на предмет или решаване на загадка.

Дружеството се възползва от периода, за да пребоядиса и обнови асансьорите. Целта са олимпийските игри през 2024 година и централната роля на Айфеловата кула в това събитие, подчерта Мартенс.

mediapool.bg