Кламер БГ - Новини: Емилиян Гебрев: Цялата държава помага на една офшорка

Емилиян Гебрев: Цялата държава помага на една офшорка

България

|
Вт, 15 Ян 2019г. 14:59ч.
Емилиян Гебрев: Цялата държава помага на една офшорка

Всички държавни служби защитават една офшорна фирма, заяви оръжейният търговец Емилиян Гебрев във вторник пред бТВ. По думите му това е фирмата "Виафот", за която миналата година каза, че е свързана с депутата от ДПС Делян Пеевски. Гебрев влезе в конфликт с него при опита на политика да придобие военния завод "Дунарит".

"Има една фирма Виафот, която я свързват непрекъснато с него. Но аз в последно време започвам да си вадя изводите, че тази фирма май че е държавна. Защо всички държавни структури силови и спомагателни се втурват да й помагат? Значи, за мен тя е държавна. Тя е офшорна фирма, но след като така се подпомага от държавата, значи нещо не е наред", заяви Гебрев.

Той повтори тезата си, че срещу него са започнали атаки, след като се съгласил да придобие военния завод "Дунарит" още през 2015 г. Според бизнесмена атаките са били по няколко линии, като дори бил направен опит за физическото му премахване.

"Два месеца, след като аз си дадох съгласието, се пристъпи към т.нар. физическо отстраняване – на мен и на ръководството на фирмата. Това става въпрос за моето семейство, за моя син, още повече – за мои служители", заяви той.

След това имало опит да бъде премахнат от ръководството на завода чрез обвинение за участие в организирана престъпна група за пране на пари.

Преди две седмици стана ясно, че и адвокатът му Лазар Карадалиев е привлечен като обвиняем от спецпрокуратурата по същото дело. В края на миналата година разследващите направиха обиск в кантората му. Карадалиев обяви, че обвинения му се повдигат заради "Дунарит". Според зам.-главния прокурор Иван Гешев изпраните пари са стигали до руски олигарх, който фигурира в санкционните списъци на ЕС и САЩ.

"Те са търсили едни доста странни документи – търсили са книгата на акционерите, търсили акциите и най-странното нещо – това са електронните подписи на изпълнителния директор на "Дунарит" и на адвоката, който обслужва "Дунарит". С този електронен подпис, когато го имаш в ръка, може за един час да източиш абсолютно всички сметки на дадено дружество. А когато имаш и електронния подпис на адвоката, който обслужва фирмата, ти можеш да изготвиш сет от документи, който да го внесеш в Търговския регистър и да промениш собствеността на фирмата", заяви Гебрев пред бТВ.

Той твърди, че проверките от различни институции са спрели по време на европредседателството, но сега са възобновени. Проверки са правени от служба КОС на МВР и от НАП.

"Сега има атака срещу мен като физическо лице – все едно, че вие получавате заплата от телевизията, телевизията ви дава и отчисления. И от НАП да кажат – не ви признаваме заплатата, не ви признаваме отчисленията. Ето това се прави в момента", обясни той.

"Слава Богу, че от Семинарията не дойдоха да ни проверяват", заяви бизнесменът.

mediapool.bg