Кламер БГ - Новини: Разследване за злоупотреби в КАТ-Благоевград продължи над 3 години

Разследване за злоупотреби в КАТ-Благоевград продължи над 3 години

България

|
Вт, 15 Ян 2019г. 15:39ч.
Разследване за злоупотреби в КАТ-Благоевград продължи над 3 години

Прокуратурата в Благоевград имаше нужда от близо три години и половина, за да приключи дело за злоупотреби в местния КАТ. На съд бе предадена бившата касиерка в сектор "Пътна полиция" в града Иванка Стефанова за престъпление по служба.

Обвинението е, че Стефанова е вземала пари на ръка за издаване на 39 "златни" регистрационни табели с комбинация от цифри по желание, четири еднакви цифри или надпис по желание. Тя е задържала част от събраните по неправомерен начин пари от държавни такси, като по този начин набавила за себе си облага за общо 7680 лева, съобщава прокуратурата.

Това се е случило в периода от 2 септември 2014 година до 2 юни 2015 година.

Показателна в този случай е продължителността на разследването. Иванка Стефанова бе уволнена от КАТ-Благоевград през декември 2015 година. За приключване на сравнително простия случай прокуратурата имаше нужда от 3 години и 2 месеца.

В средата на месец май 2018 година беше арестуван началникът на КАТ-Благоевград Данаил Стоицов по подозрения за участие в корупционна схема, наречена "Бързи номера". Разследването бе образувано по сигнал на местния журналист Иван Хамбарджийски, който подал сигнал в началото на годината. Шефът на КАТ е заподозрян, че помагал за регистриране на коли срещу подкупи от по 50 до 100 лева.

Малко по-късно Данаил Стоицов бе пуснат на свобода срещу гаранция от 10 000 лева. Разследването все още не е приключило.

През юли бе арестуван и началникът на КАТ-Габрово Мирослав Стефанов. Прокуратурата обяви, че той се е забъркал в престъпна група за регистриране и продажба на крадени луксозни кемпери от Германия.

mediapool.bg