Кламер БГ - Новини: Елена Йончева спечели делото "Кумгейт" срещу Делян Добрев

Елена Йончева спечели делото "Кумгейт" срещу Делян Добрев

България

|
Четв, 15 Дек 2022г. 18:49ч.
Елена Йончева спечели делото "Кумгейт" срещу Делян Добрев

снимка БГНЕС

Елена Йончева окончателно спечели делото, заведено срещу нея от депутата от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев, който се бе почуствал опозорен от нейните публични коментари за скандала "Кумгейт".

Софийският градски съд отменя решението на първата инстанция, с което Йончева беше осъдена да плати 7000 лв. обезщетение на Добрев, съобщи пресофисът на евродепутата от БСП.

Медицинската експертиза по делото показва, че Добрев е получил нарушение във вестибуларната функция, сърдечна аритмия и високо кръвно от изказванията на Йончева. Появяват се и данни за депресивно разстройство. Всичко това се е случило в периода, в който Йончева е разказвала публично за хасковския "Кумгейт".

През 2017 година Добрев подаде оставка като депутат заради "Кумгейт", а разкритията тръгнаха именно от Елена Йончева. "Кумгейт" тръгна след разкол между кмета на Хасково от ГЕРБ и местната партийна организация и се превърна в една от основните теми на 2017 година.

В разгара на този случай се разбра, че близки приятели и роднини на Добрев, който е от Хасково, са назначени в общината, а едновременно с това част от тях изпълняват обществени поръчки за саниране с държавни пари.

"Големите обществени поръчки за саниране се печелят от определени фирми, свързани с властта. В Хасково например последната поръчка за саниране от юни 2017 г. при участие на 130 фирми, 10 блока от 11 са спечелени от роднинско-приятелския кръг на областния координатор на ГЕРБ, за което имаме документи и сме ги представили в прокуратурата“, обявява Йончева от парламентарната трибуна в разгара на "Кумгейт". Според нея този модел в община Хасково показва как работи ГЕРБ и в други общини.

Разкритията на БСП доведоха до оставката на Добрев като депутат, макар че той определи назначенията в хасковската администрация като "дрийм тийм".

Покрай тази оставка се стигна и до прецедент - структури на ГЕРБ започнаха да излизат с позиции в негова подкрепа и в крайна сметка той оттегли оставката, след като тя беше отхвърлена от пленарната зала.

През 2019 година Добрев пак подаде оставка. До това се е стигна след публикация на "Биволъ", от която се разбира, че приближени до него са пазарували апартаменти в София на ниски цени. Тогава ставаше дума за същите хора от хасковския "дрийм тийм". Сега Добрев пак е депутат.

Софийският градски съд казват, че оценките на Йончева не подлежат на проверка за вярност, тъй като те са само коментар на факти, които наистина се са случили. Това означава, че изказванията не са нито обида, нито клевета.

"В изказванията не се изнасят или разгласяват позорни, унизителни или накърняващи честта и достойнството на Добрев обстоятелства. Изказванията на Йончева поднасят на публиката гледната точка на коментатора и представляват изводи, коментари, мнения, оценъчни съждения и субективна интерпретация на възприети от нея факти и обстоятелства“, се казва в съдебното решение.

mediapool.bg