Кламер БГ - Новини: Кандидат-премиерът иска политически кабинет с експерти и лидерите на ПП вътре

Кандидат-премиерът иска политически кабинет с експерти и лидерите на ПП вътре

България

|
Четв, 15 Дек 2022г. 22:34ч.
Кандидат-премиерът иска политически кабинет с експерти и лидерите на ПП вътре

Кандидат-премиерът иска политически кабинет с експерти и лидерите на ПП вътре

Обявеният като кандидат премиер на "Продължаваме промяната" при опита за формиране на кабинет с втория мандат Николай Денков коментира, че иска оглавяваното от него правителство да и с ясна политическа подкрепа и да включва експерти, сред които са и съпредседателите на "Продължаваме промяната " (ПП) Кирил Петков и Асен Василев. Това коментира Денков пред бТВ в четвъртък вечерта.

"В кабинета трябва да има хора, които са експерти, а гръбнакът на правителството да е от политически обвързани лица, за да има кой да носи отговорност", каза Денков. "Видяхме, че зад експертите могат да действат скрити политически лица", аргументира се той.

Според него партиите имат достатъчно експерти и даде като такъв пример Божидар Божанов, описвайки го като "прекрасен експерт в областта на електронното управление, който има политическата подкрепа на "Демократична България" По думите на Денков, който бе министър на образованието в предишния кабинет на Кирил Петков смята , че са необходими именно хора с профила на Божанов, който му бе колега в предишния Министерски съвет и отговаряше за електронното управление.

"Асен Василев е топ експерт по отношение на финансите. Кирил Петков в областта на икономиката и иновациите е топ професионалист", каза още Денков.

Той допълни, че вече е изпратил писма до всички парламентарно представени партии за срещи утре в Народното събрание. На тях той очаква да се намерят допирни точки за бъдещи политики, които да ги обединят.

"С колегите от "Продължаване промяната" и "Демократична България" усещаме, че този парламент започна с фалстарт. Дори с два фалстарта и ще се опитаме да го рестартираме", заяви номинираният за кандидат-премиер.

"Първият фалстарт е дневният ред на Народното събрание, започна се с Изборния кодекс вместо с бюджета. Вторият е начинът, по който беше подходено към първия мандат. Проектокабинетът на ГЕРБ-СДС нито беше експертен, нито независим от ГЕРБ“, каза Николай Денков.

mediapool.bg