Кламер БГ - Новини: Експерти ще дават консултации за санирането в София

Експерти ще дават консултации за санирането в София

България

|
Пон, 27 Фев 2023г. 13:31ч.
Експерти ще дават консултации за санирането в София

Сн. БГНЕС, архив

Столичната община отваря център за консултации за санирането. Той ще работи от вторник на ъгъла на ул. "Съединение" и ул. "22 септември" в район "Слатина". В центъра ще може да се получават съвети за кандидатстването, но самите документи се подават в районните администрации.

"Целта е да подпомогнем етажните собствености за кандидатстване по програмата за енергийна ефективност по Плана за възстановяване", обясни кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Това е може би най-важната мярка за намаляване потреблението на енергия и намаляване емисиите от въглероден диоксид. Една задача, която сме си поставили, така че за нас е изключително важно да насърчим и подкрепим колкото се може повече собственици да се възползват от 100% финансиране по Плана до края на месец май", добави Фандъкова и каза, че след този срок програмата ще има и втори етап.

Центърът ще е отворен от 12.30 до 19.30 ч. всеки работен ден. Насоки и съвети ще предоставят 6-ма експерти от общината. Освен на място, те ще отговарят и на въпроси онлайн. "Ще подпомагат координацията между различните структури и звена, за да може да сме полезни на хората, така че нека да се обръщат към тях", обясни Фандъкова. От общината призовават хората първо да потърсят отговор на въпросите си онлайн и след това да потърсят помощ от центъра.

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Георгиева уточни, че има две фази на кандидатстване – до 31 май, когато етажните собствености ще получават 100% безвъзмездна помощ. "След това до края на годината има 20% съфинансиране, което ще изискваме от собствениците", посочи тя. Според нея услугите на центъра може да помогнат и при кандидатстване по други източници на финансиране.

Кметът на район "Слатина" Георги Илиев каза, че конкретно жителите на този район имат интерес към програмата. Идеята ца центъра дошла от многото запитвания от граждани кой ще ги консултира и още много въпроси по проекта.

Освен директни консултации, ще се провеждат и различни семинари – информационни, обучителни, както за гражданите, така и за професионалистите. "Надявам се и колегите от другите райони да се включат активно, за да можем да бъдем полезни на гражданите, за да можем с максимален брой сгради да се включим и да има ефект за целия град", каза още Фандъкова.

mediapool.bg