Кламер БГ - Новини: Екоинспектор е заплашван заради спрян строеж в Синеморец

Екоинспектор е заплашван заради спрян строеж в Синеморец

България

|
Вт, 21 Апр 2015г. 13:18ч.
Екоинспектор е заплашван заради спрян строеж в Синеморец

Заплаха по телефона е получил експерт от Регионалната инспекция по опазване на околната среда в Бургас след спирането на строеж в Синеморец, който се намира в рамките на природния парк "Странджа". Това съобщиха от министерството на околната среда.

Главният експерт по контрол на защитени територии и защитени зони Детелина Иванова е получила телефонна заплаха от анонимен мъж. Обаждането дошло минути след нейно участие в национална телевизия, където Иванова обяснява за констатирани нарушения при строителството на жилищна сграда близо до морето.

За случая са уведомени компетентните органи.

За строежа в Синеморец се разбра преди дни по сигнал на граждани. За изграждането на жилищната сграда има издадено разрешително от община Царево. Екоинспекцията обаче спря проекта, защото се извършва без инвестиционното предложение а е съгласувано с тях. Освен това строителството на територията на парк "Странджа" е забранено.

В заповедта на екоинспекцията за спиране на строителството е записано, че имотът е придобит чрез две сделки. Едната е от 2005 г., а другата от 2012 г. С тях общината е продала частна общинска собственост на дружеството "Корк и Форк". Според екоинспекцията сделките са недействителни, тъй като парцелът е част от парк "Странджа" от 1995 г. и никога не е изключван от територията му. Съгласно закона земите в парка са публична собственост и няма как да бъдат продавани.

mediapool.bg