Кламер БГ - Новини: Екоактивисти блокираха кръстовище близо до нидерландския парламент

Екоактивисти блокираха кръстовище близо до нидерландския парламент

Свят

|
Пон, 11 Окт 2021г. 17:40ч.
Екоактивисти блокираха кръстовище близо до нидерландския парламент

Сн. ЕПА/БГНЕС

Стотици протестиращи от активистката група "Бунт срещу унищожението" блокираха натоварено кръстовище близо до сградата, в която временно заседава нидерландския парламент. Това отбеляза началото на седмица протести, които групата възнамерява да проведе в Хага преди климатичната конференция на ООН, която се открива на 31 октомври, предаде Асошиейтед прес.

Демонстрацията започна, когато протестиращи изкараха по средата на улицата жълта лодка, на която на нидерландски беше изписано "гражданите решават". Други активисти поеха към друго близко кръстовище и започнаха да сядат или лягат на пътя под погледа на полицията.

Един мъж седна между двете улични платна, държейки знак, на който на нидерландски пишеше "Това е задънена улица", а други препречиха пътя с камион. Жена държеше знак, на който пишеше: "Планетата преди печалбата".

"Ние сме баби и дядовци, родители и деца", каза на демонстраторите активист, застанал в камиона. "Ние сме част от международно движение, което се бори за обитаема и справедлива планета", продължи той.

Протестът в Нидерландия беше организиран ден след като хиляди хора и 80 организации участваха в демонстрация в Брюксел за оказване на натиск върху световните лидери да предприемат по-смели действия за борба с климатичните промени на срещата на високо равнище в Глазгоу, Шотландия.

"Бунт срещу унищожението" каза, че 700 души са участвали в блокадите. В съобщение до медиите групата заяви, че призовава за климатична справедливост.

"Направете каквото е необходимо, за да спрете загубата на биоразнообразието и да направите Нидерландия климатично неутрална през 2025 г.", каза групата.

Една от участничките в акцията призова за по-тясно взаимодействие между политиците и изследователите, за да бъдат поставени ясни цели за конференцията в Глазгоу.

"Мисля, че политиците трябва да работят директно с климатолозите, за да си изяснят какви мерки са нужни и каква степен на затопляне все още можем да приемем и каква в действителност е катастрофална", каза тя.

mediapool.bg