Кламер БГ - Новини: Възможна среща на външните министри на Франция, Германия и Русия за Украйна

Възможна среща на външните министри на Франция, Германия и Русия за Украйна

Свят

|
Вт, 12 Окт 2021г. 13:47ч.
Възможна среща на външните министри на Франция, Германия и Русия за Украйна

Владимир Путин и Ангела Меркел

Външните министри на Русия, Франция и Германия ще се срещнат, за да обсъдят украинския конфликт, съобщи Франс прес, като цитира изявления на Кремъл и Берлин след телефонен разговор между президентите на Русия и Франция Владимир Путин и Еманюел Макрон и германската канцлерка Ангела Меркел.

Все още не е уговорена дата на евентуалната среща в така наречения "нормандски формат", при който представителите на Москва и Киев се срещат при посредничеството на Париж и Берлин, уточни Кремъл.

Преди разговора с Путин, Меркел и Макрон са разговаряли и с украинския президент Володимир Зеленски, припомня Ройтерс.

Засега не е уточнено дали Украйна ще участва в срещата, отбелязва АФП. ТАСС цитира информация на украинската телевизия "Дом", според която украинският държавен глава е заявил пред лидерите на Германия и Франция, че подкрепя нормандския формат като единствената съществуваща в момента възможност за решаване на въпроса за конфликта в Донбас. Зеленски е добавил, че би искал и среща на лидерите на "нормандската четворка".

Меркел, Макрон и Путин също са се споразумели да проучат възможността за провеждане на среща на лидерите на "нормандската четворка", добавя АФП. В телефонния разговор руският президент е изразил безпокойство от бавното темпо на намиране на решение на украинския конфликт след подписването на мирното споразумение от Минск през 2015 г., което според Кремъл "няма алтернатива" за слагане на край на насилието.

Путин е подчертал, че според него Киев "не спазва ангажиментите си по споразумението от Минск и споразуменията, сключени на предишни срещи на високо равнище".

При конфликта в Източна Украйна загинаха близо 14 000 души.

mediapool.bg