Кламер БГ - Новини: Едрият капитал награди Делян Добрев заради компенсациите за тока

Едрият капитал награди Делян Добрев заради компенсациите за тока

България

|
Вт, 14 Март 2023г. 13:04ч.
Едрият капитал награди Делян Добрев заради компенсациите за тока

Едрият капитал награди Делян Добрев заради компенсациите за тока

Едрият капитал се "отплати" за предоставените му милиарди левове компенсации заради скъпия ток като удостои бившия депутат от ГЕРБ Делян Добрев с награда "Икономика на светло". Причината са внесения от него и още няколко народни представители на ГЕРБ механизъм за заплащане на част от сметките на електроенергия на предприятия, малки бизнеси, болници, училища и обществени сгради. По това подпомагане тези клиенти получиха над 5 млрд. лв., иззети от печалбите на държавните енергийни дружества.

Според Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), която му връчи наградата, това е било административна практика, която води до ограничаване на сивата икономика и до подобряване на бизнес средата.

"Това е акт на справедливост, коригиращ възникналите диспропорции около ценообразуването на електроенергията поради дефекти на пазара, водещи до неочаквани

свръхпечалби за електроенергийните предприятия, които по никакъв начин не можеха да бъдат приети от предприемачите като основателни, разумни или справедливи, които предизвикаха загуба на конкурентоспособност и заплаха за оцеляването и развитието за над 600 хил. предприятия - потребители на електроенергия на т.н. свободен пазар", аргументират се от бизнес организацията.

Именно тя беше двигател на предложенията за компенсиране на небитовите потребители, които купуваха ток от свободния пазар, където миналата година цените на моменти надхвърлиха и 1000 лв/МВтч. Реално държавата плащаше всичко над 200 лв./МВтч до борсовата цена на тока, а от началото на 2023 г. таванът бе повишен на 250 лв.

Според АИКБ това е помогнало за преодоляване на дефицитите във функционирането на пазара, да се запази конкурентоспособността на бизнеса на светло, да се ограничи инфлацията и изпреварващо да се увеличат доходите на заетите в реалния сектор.

Интересна подробност около носителя на наградата за "икономика на светло" е, че през есента на 2017 г. той напусна политиката заради скандала "Кумгейт". Тогава се разбра, че негови роднини и бивши бизнес партньори са назначени на ключови позиции в местната власт в родния му град Хасково, който е и негов избирателен район.

След известна пауза обаче Делян Добрев се върна триумфално в политиката с благословията на Бойко Борисов, който го използва като фронтмен на партийните атаки срещу "Продължаваме промяната" и особено срещу съпредседателя им Асен Василев, бивш съученик на Добрев.

Това е трета номинация на Делян Добрев за наградата на АИКБ и вторият път, когато я получава. Той бе поздравен от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Добрев, който бе и министър на енергетиката в едно оj правителствата на ГЕРБ, победи в надпреварата за наградата бившия правосъден министър Надежда Йорданова (ДБ) и земеделското министерство. Тя бе номинирана за оптимизирането на административните практики по издаването на Синя карта, позволяваща по-бързото наемане на чуждестранни работници. Агроведомството бе номинирано заради наредбата за производство на традиционна храна в домашни условия и за реда, по който тя да се предлага на пазара. Това намалява предлагането без правила на храна и туршии по фермерските пазар.

Наградата за журналист отиде при зам.-главния редактор на изданието dividend.bg Атанаси Петров, който бе отличен за работата си за промяна на обществените нагласи към нетърпимост към неформалната икономика и будна гражданска позиция.

Отличието в категорията "За личност или организация, допринесли за ограничаване и превенция на неформалната икономика посредством активна позиция" отиде при Михаил Кръстев, икономически и политически изследовател и анализатор в Съвета по икономически и публични политики: изследователска и консултантска мрежа към Институт по икономика и политики (УНСС).

На връчването на наградите присъства служебният премиер Гълъб Донев, който посочи обществената нетърпимост, прецизнота законодателство и контрола, както и създаването на качествени работни места като " ключовите елементи в борбата със сивата икономика.

Той отбеляза, че почти 20 години от неговия професионален път са свързани именно с усилията да убеждава хората защо повече пари в плик сега всъщност ощетяват много повече за години напред. "Сивата икономика оказва своето негативно въздействие върху осигурителните фондове, върху бюджетите на държавата и на общините, върху условията на труд, върху качеството на работните места", каза Донев.

Той връчи наградата "За журналист или медия, допринесли за промяна на обществените нагласи към неформалната икономика". "Всяка ваша точна дума срещу сивата икономика създава по-добра информираност, повече предвидимост, лоялна конкуренция и по-добри условия на труд за българските работници и служители", обърна се министър-председателят към номинираните в категорията и ги поздрави за приноса им за създаването на среда на обществена нетърпимост към всички форми на недеклариран труд.

mediapool.bg